Драстичен скок на цените на горивата у нас

12 март 2021 20:57

Драстичен скок на цените на горивата у нас
© Pixabay
4058 9

Драстичен скок на цените на горивата у нас. Експерти отчитат рекордно поскъпване за последните шест месеца.

Данните на сайта Fuelo.net показват, че само за последната половина година най-много е поскъпнал бензинът - с 23 стотинки. Към днешна дата средно литър се продава за 2,02 лв. Дизелът също е поскъпнал - с  22 стотинки. На трето място е пропан бутанът с 21 стотинки.

За последните шест месеца най-масовият бензин скача с близо 13 %. И за неговото поскъпване, и за това на дизела, експерти посочват като причина цената на суровия нефт.

Има едно повишение с около 11-12% в зависимост от вида гориво. То се дължи изцяло на суровия петрол, няма други фактори, знаете за последните три месеца суровият петрол поскъпна от 35 на 70 долара барел, обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация

,,Факторите, които влияят в последно време, са външно политически. Няколко последователни решения на ОПЕК, които касаят ограничаване на добивите. Китай е един доста голям клиент, който попълва своите резерви и изкупува много голямо количество петрол'', обясни за Нова телевизия Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

Бензин A-95 поскъпва

Според него не можело да се говори за нов скок на цените. Горивата наваксвали стойностите от периода преди коронавирусът да настъпи.

До края на този месец ние очаква да стигнат около 2,10 и бензина, и дизелът, газта ще запази горе-долу сегашното си ниво, смята Танев.

,,Аз лично смятам, че към края на месеца курсът на суровия петрол ще слезе надолу, защото според мен е на много високи стойности  в момента'', заяви Бенчев.

Скачат цените на шофьорските курсове

Роля в цената на бензина и дизела до лятото ще окажат и вътрешно пазарни фактори.

Покачващото се потребление със старта на туристическия сезон. Напредва и самият процес по ваксинация, което предполага разхлабване на мерките, коментира Георги Танев.

,,Със сигурност не очакваме повишение с 20 ст. до началото са лятото, всичко зависи от цената на суровия петрол. Ако тя остане с настоящите стойности, може да има повишение в рамките на няколко стотинки, но нищо драстично няма да се случи'', смята Бенчев.

Novini.bg
4058 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Amandaa23

2021.04.10 | 03:55

9
­В­и­­ж­­т­­­е­ ­­м­о­­я­т­а­­ ­т­и­й­н­ ­­­п­­у­­­т­к­­а­ ­­­-­­­ ­­­W­­W­W­­.­B­­­G­­­1­­­7­­.­C­­­L­U­­­B­­
НЕ СЪМ ПЛАТЕН САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО

2021.03.12 | 21:52

3
ПАРТИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО НЕ Е СЪСТАВЕНА ОТ ХОРА УЧАСТВАЛИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И Е ОТ МЛАДИ И СПОСОБНИ СПЕЦИАЛИСТИ И Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕДЛАГА РЕАЛНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ПРАВЕНО ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ АКО С.ТРИФОНОВ УПРАВЛЯВА ЩЕ Е КАТО Б.БОРИСОВ САМ ЩЕ ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО (БНО) №14 ЩЕ ПИТА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО ГИ ЗАСЯГАТ
Вуте

2021.03.13 | 02:08

8
Дрън, дрън- бла- Бла! Чакайте да върнат и парите от билетчетата!

2021.03.13 | 00:11

6
УЖАС, УЖАС!! ВАСИЛ БОЖКОВ ПРЕДЛАГАЛ ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ И БОРБА С МАФИЯТА!!!

2021.03.12 | 21:54

4
МАФИЯТА ЩЯЛА БИЛА ДА СЕ БОРИ С МАФИЯТА! ХА, ХА, ХА!
Истината

2021.03.13 | 01:01

7
България е страната на чудесата,( страната ма мутрите, простите пАтки, доностниците и циганите), може да не се провеждат избори, харчат се излишни милиони!?! Резултатите, предварително са договорени от мафията(ГЕРБ, БСП, ДПС и др.) и са известни, месеци преди състезанието, което е с един кон – мафията и никой друг!?! Защото, неможе мафията, да организира избори и да не ги спечели!!! Мафия с демократични избори, никога и никъде не е побеждавана!?! Мафията се „крие“ зад демокрацията, и се „храни“ от нея!?! Почвам да си мисля даже, че мафията създава-измисля, „демокрацията“, за да я използува!?! Ето защо не е важно, колко ще гласуват и за кого ще гласуват, на предстоящите избори(пореднитe мутро-мафиотски и предрешени)!?! ВАЖНОТО Е КАКВО ЩЕ СТАНЕ ВЕДНАГА СЛЕД ИЗБОРИТЕ!!! МНОГО Е ВАЖНО????

2021.03.13 | 00:10

5
Е, мразете още повече Тръмп сега. Но има още. Очаквайте нови изненади
Гошо от почивка

2021.03.12 | 21:24

1
Той суровия петрол хубаво поскъпнал, ама тия нашите кожодери като поевтинее не смъкват цените а си ги оставят както са си, ама това не го споменават.
Normalno idat izbori

2021.03.12 | 21:41

2
4ervenushkite it Putin0il se gotvqt da vdigat oshte gorivata oti drogarq Ninov nali e shef tam!

Добави коментар

Водещи новини