"Топлофикация София" отново със съмнителни сделки за ток на борсата

  • 29 януари 2021 09:05

  • 1016
  • 3
"Топлофикация София" отново със съмнителни сделки за ток на борсата
© Топлофикация София

"Топлофикация София" отново е заподозряна в задкулисни договорки за продажба на ток през борсата на определен търговец и на по-ниска от пазарната цена. Общинското дружество обаче не се разпознава в подаден до енергийния регулатор сигнал за борсови манипулации.

Играчи на Българската независима енергийно борса (БНЕБ) алармираха Mediapool, че от декември наблюдават как системно в края на търговията в сегмента за продажба на ток в рамките на деня, където принципно се чистят недотоворени количества, се правят светкавични сделки. В момента, в който обемите се предложат на цени с около 10 евро под текущите, те се купуват. Според борсовите играчи това се постига чрез пряка телефонна връзка между продавача и купувача.

Васил Велев: Трябва да има уволнения и разследване кражбата от „Топлофикаци

Макар на екраните на търговията те да излизат като анонимни лица, бизнесът смята, че става въпрос за "Топлофикация София" като продавач и фирмата "Проакт" като купувач на доста по-евтината електроенергия, която след това препродава и се облагодетелства за сметка на общинската топлофикация.

От КЕВР отговориха на Топлофикация-София

Миналия октомври столичното парно развали подобна сделка с "Проакт", след като избухна скандал със светкавичната продажба на произвежданата от дружеството електроенергия за последното тримесечие на 2020 г. на цена, ощетяваща дружеството с 2.2 млн. лв. За случая бе алармирана и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която каза, че ще направи проверка и ако има данни за нарушения, ще се извърши разследване и ще има санкции. Какви се случва с проверката не е ясно.

Сега КЕВР отново е сезирана за подобни сделки, но този път през сегмента за търговия "В рамките на деня". От Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) са информирали регулатора, енергийния министър и шефа на борсата за ток, че нейните членове с установили нелоялно поведение на търговски участници.

Кирил Домусчиев: Продължаваме да чакаме реформите в енергетиката

"Всекидневно се търгуват определени количества профилна и базова електроенергия, между 25-150 МВт, на блокови продукти, на пазарния сегмент "В рамките на деня". Търговията на този сегмент от продуктите на Българска независима енергийна борса бива системно и стриктно реализирана в строг времеви диапазон между 16 и 16:30 източноевропейско време, тоест два до три часа след излъчване резултатите на пазарен сетмент "Ден напред" на БНЕБ. В същото време цените по тези сделки са често от 5 до 10 евро на мегаватчас по-ниски от цените на "Ден напред", пише в писмото на председателя на АСЕП Соня Кадиева, изпратено до КЕВР, министерството и БНЕБ.

"Търговските участници в тези търговски сделки са неизменно такива, регистрирани в мрежа ЕСО. В същото време нито един търговски участник, извън сферата на производителите, не може да държи небалансирана търговска позиция до времето за обмен на търговски графици, а именно 15:30 часа. От тук произлиза изводът, че същите са задължени лица по чл. 100 от Закона за енергетика, които са сигурни, че към момента на предлагането за такива големи товари, ще има готов купувач в точно определеното време", посочва се още в сигнала.

Български предприемачи сезираха ЕК за нелоялни практики на енергийния пазар у нас

"Сделките се кликат автоматично и са за равни количества, което изключва да става въпрос за електроенергия от ВЕИ или за небаланси, а се очертава като базов или пиков товар", коментира Кадиева пред медията.

Тя не се ангажира да коментира кой стои зад сделките, тъй като това трябва да установят КЕВР и БНЕБ, но според други играчи на борсата става въпрос именно за "Топлофикация София" и "Проакт".

След намеса на АОБР "Топлофикация София" спря спорен договор

От "Топлофикация София" заявиха пред сайта, че "по никакъв начин не се разпознават в сигнала на АСЕП".

Според чл. 100 от ЗЕ, производители на електрическа енергия с обект с обща инсталирана мощност 1 MВ и над 1 MВ, сключват сделки с електрическа енергия само на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Според АСЕП при съмнителните сделки законът формално е изпълнен, тъй като няма изрично задължение в кой сегмент от борсовата търговия да се продава токът, но фактите сочат, че "определени търговски участници демонстрират надмощие и недосегаемост от закона".

Организацията на търговците на ток иска от КЕВР да предприеме конкретни действия срещу нелоялните модели на поведение на борсовия пазар.

"АСЕП не толерира задържане на количества, описани в сделките по-горе, от пазара "Ден напред" и предлагането им на платформата "В рамките на деня" само два часа след резултатите от "Ден напред". Задържането на количества отнема от ликвидността на борсата и влияе директно върху клиринговота цена на БНЕБ, което противоречи на философията на закона за развитие на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар и енергийни доставки при минимални разходи за потребителите. Подобно поведение увеличава разходите за всички участници на пазара, и предполага печалби за купувачите на енергията по гореописаните сделки", пише в писмото си Кадиева.

При сделката от миналата година, за която останалите играчи на борсата твърдяха, че ощетява столичното парно с 2.2 млн. лв., от общинското дружество отричаха това да е така и я защитиха като пазарна. Обясниха още, че търговецът "Проакт" не бил нагласен.

Експерт: Непрозрачен е начинът, по който се "сервират" сметките за парно в София

Фирмата "Проакт" е регистрирана във Варна пред 2012 г. Получава лиценз за търговия с електроенергия от енергийния регулатор през януари 2014 г. Нейни управители са Пламен Камбуров и Роза Димитрова, които са били акционери в дружеството до юли 2020 г., когато в него – в разгара на скандала с евтината продажба на тока, влиза "Ен Ефектив Енерджи". Енерджи" е на белгийската "Ен Брасълс", която е свързана с Борислав Лоринков. За него се смята, че стои и зад друг голям играч на пазара – "Енерджи маркет", заедно с дългогодишния шеф на ТЕЦ "Марица Изток 2" и за известно време на БЕХ Георги Христозов, който в момента управлява ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Novini.bg
1016 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.01.29 | 10:11

1
Най топлата зима от много години,само за топлофикация БГ са почти арктически студове,те успяха да продадат топло за около четири месеца като при -50г.

2021.01.29 | 10:21

2
Поредната кражба и извиване на ръцете на абонатите на топлофикациите. Ужас!!!

2021.01.29 | 11:55

3
От горенаписаното може да се направи заключение, че парите от неправомерните сделки на Топлофикация отиват в нечии джобове от ДПС. Ето как някой ограбва софианци и Булгаргаз.

Добави коментар

Водещи новини