От „Топлофикация София“ обясниха как се формират фактурите

  • 18 декември 2020 08:24

  • 1425
  • 7
От „Топлофикация София“ обясниха как се формират фактурите
© Pixabay

КЕВР започва извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради сметките за парно от ноември. Омбудсманът на дружеството Деян Дянков обясни в „Тази сутрин“ по бТВ , че всеки отоплителен сезон е специфичен. 

По думите му заради работата от вкъщи и електронното обучение на учениците са повишили потреблението на топлинна енергия. 

Заради завишени сметки: КЕВР подхваща извънредна проверка на "Топлофикация"

„Сметките са въз основа на потребената енергия от клиентите на дружеството. През целия ноември имаше отопление, за разлика от миналата година. Средната месечна температура през миналата година е била около 10 градуса, сега отива между 4,5 и 5 градуса“, заяви Дянков.

Анализите показват около 29% повишение на консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г., в сравнение с този от предходната годината. 

„Сметките са прогнозни, те се определят на база на предходния отоплителен сезон. Някой, ако не иска да плаща тази прогнозна сметка, може да си намали прогнозата, спрямо това, което мисли, че ще потреби. Но докато има прогнозни сметки, нещата ще са такива“, заяви омбудсманът на дружеството. 

"Топлофикация София" е готова с първите сметки за новия отоплителен сезон

Дянков обясни, че в прогнозните сметки влиза изразходваното количество енергия от същия период на миналата година, но цената е коригирана спрямо тази година. Той уточни, че разликата между двете цени е 1-2%. 

Според него твърдението, че хората не разбират какво пише във фактурите им за парно – не отговаря на истината. 

„При сегашното прогнозно фактуриране на нещата – това е най-изясненият вариант на фактурата. Повече от тази информация няма как да бъде поставена, в момента е три страници“, добави той. 

В данните и поясненията за изготвянето на фактурата са посочени и съответните показатели за предходния отоплителен сезон. Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до абонатната станция, отчетената средномесечна температура и ден-градусите на втора страница в съобщението към месечната фактура.

Последвайте канала на

Novini.bg
1425 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.20 | 19:39

7
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
Ангелова

2020.12.19 | 15:59

6
Нали са прогнозни на база миналата година!?Защо тогава трябва да отчитате и този ноември какъв е-топъл,студен и т.н.?Каъв е смисълът да е прогнозно?Или едното,или другото.Но ,когато е по-топло не ви изнася да са по-ниски сметките.И в двата случая все ние го отнасяме.Какво се случи с връщането на пари от надвземане?Мълчание?

2020.12.18 | 09:31

1
Общинска фирма за спонсориране на партийци.

2020.12.18 | 11:58

5

2020.12.18 | 10:52

4
Това че има покачване на потреблението не означава, че и сметките трябва да се покачат. Друго, не във всички домакинства има ученици и дистанционно работищи. Така че дори при повечето домакинства да има покачване на потреблението, при някои ще има запазване, а при една група дори би трябвало да има и намаление, дори да са малка част.

2020.12.18 | 10:47

3
"Средната месечна температура през миналата година е била около 10 градуса, сега отива между 4,5 и 5 градуса“ - всички казват, че има гробално затопляне само топлофикация казват обратното. Ако потърсите статии ще видите, че 2020г. е една от най-топлите, а Ноември също е рекордно топъл за България, има статии за това. Също по мои наблюдения Октоври-Ноември тази година са доста топли, е може в местата с темперетурни инверсии да е по-студено, но до края на Ноември 25-26, още имах домати в парника.

2020.12.18 | 10:44

2
Ей боклуци долни, от години не използвам парно, сметката за миналият месец е двойна !!! При това тази зима е много по- топла от предишната !!!! При намалена цена на газта, те ми начисляват на база газта от миналата година и си вдигат изкуствено цените !!!! Безродници гадни съд и разстрел за всички от КЕВР !!!!!!

Добави коментар

Водещи новини