Ирак има интерес да възстанови активните си икономически връзки с България

  • 24 септември 2019 10:34

  • 505
  • 1
© Прессекретариат на президента

Амбицията на България и Ирак е да започнем да възобновяваме присъствието на наши компании на иракския пазар в редица отрасли, в които в недалечното минало сме били икономически партньори. Това заяви президентът Румен Радев след среща с президента на Ирак Бархам Салих в Ню Йорк.

Двамата разговаряха в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщи прессекретариатът на българския президент.

Добрите икономически отношения между България и Ирак в недалечното минало са добра основа да се възобнови партньорството между двете страни в новите условия на демократично развитие, беше общата позиция на двамата президенти. България имаше силно присъствие в областта на строителството, хидротехниката, проучването и производството на нефт и газ, медицината и образованието. В тези направления Ирак е отворен за партньорства и цени високо българските специалисти и фирми.

"Надявам се, че при повишение на сигурността в страната България ще има своето присъствие в Ирак", заяви Румен Радев.

По време на срещата Бархам Салих заяви интереса на Ирак към опита на страната ни в преминаването към прехода към демокрация. Ще разчитаме на повече иракски студенти да се обучават в нашите университети, заяви президентът Румен Радев.

По време на срещата държавният глава заяви, че България ще продължи да подкрепя усилията на Ирак за стабилизиране и възстановяване на страната и е готова да съдейства в процеса на демократичните й реформи. Ирак има нужда от подкрепа, защото повторната дестабилизация на страната ще засегне нашия регион и по отношение на сигурност, и по отношение на рязко увеличаване на мигрантските и бежански потоци, заяви Румен Радев пред журналисти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
505 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мъдурко десов

2019.09.24 | 11:11

1

А гледай си десата и грипенски комисионни как ще връщаш !!Специалист по всичко =фатмачето на решетников

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини