Румен Радев получи уверение от молдовския си колега, че ще се запази статутът на населения с българи Тараклийски район

  • 24 септември 2019 10:05

  • 609
  • 3
Румен Радев получи уверение от молдовския си колега, че ще се запази статутът на населения с българи Тараклийски район
© Прессекретариат на президента

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на получи категоричното уверение от молдовския си колега Игор Додон, че териториално-административната реформа, предприета от Молдова, няма да засегне статута и целостта на населения с етнически българи район на Тараклия. Темата за правата на българското малцинство в Молдова беше поставена от българския президент по време на срещата му с Игор Додон, която се състоя в Ню Йорк в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

По време на разговора бяха откроени близките приятелски отношения и активния политически диалог между двете държави.

Двамата президенти откроиха положителния принос върху двустранното сътрудничество на голямата историческа българска диаспора в Молдова, която е напълно интегрирана. По думите на президента Радев, запазването на настоящия статут на Тараклия, където живеят 63 000 етническите българи, е жизненоважно за тях, за съхраняване на националната, културна и езиковата им идентичност.

Президентът Радев получи и уверение, че молдовската страна ще направи всичко възможно Тараклийският университет „Григорий Цамблак“ да се трансформира във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Преди предвиденото за 2020 година посещение на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в Молдова наша делегация ще посети учебното заведение, за да бъдат уточнени подробностите около трансфорамцията. Президентът Радев постави темата и за подобряване на условията за обучение в Тараклийския университет, за разширяване на специалностите и формите на обучение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
609 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.09.24 | 10:15

1

ДВАМА РУСКИ СИГАНИНА

2019.09.24 | 11:05

3

подлога предателска,буклучива.

2019.09.24 | 11:04

2

Двама Големи Президенти и Държавници.!!!!,а ти си една малка продадена американска
жалка мишчица !!!!!

Добави коментар

Водещи новини