Румен Радев: Мартин Кейниг е успешен посланик на България пред света

  • 18 септември 2019 12:59

  • 566
  • 4
Румен Радев: Мартин Кейниг е успешен посланик на България пред света
© Булфото (архив)

За нас, българите, Мартин Кейниг не е просто авторитетен учен и изследовател. Той е много повече - искрен, безкористен приятел на България и успешен посланик на България пред света, изтъкна президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който отличи американския етнограф на церемония на "Дондуков" 2 с Почетния знак на президента за приноса му за съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

Кейниг представя в София своята фотоизложба "Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България".

Радев каза, че връченото от него авторитетно отличие е признание на всички българи за неговата посветеност и кауза, която високо ценим.

Днес всички ние, българите, се гордеем със своя фолклор и народно творчество. Това обаче не е даденост. Фактът, че днес много хора извън България се възхищават от нашите ритми, звуци, багри, традиции, и се увличат по тях, се дължи на хора, които приеха за своя кауза да изследват и да популяризират нашето народно творчество, посочи президентът на церемонията. Един от тези хора е Мартин Кейниг. Преди повече от 50 години, още през 1966 г., той идва за първи път в България и оттогава остава запленен от българското народно творчество, от българската песен, и продължава да идва, навлизайки все по-дълбоко в необятната вселена на българския дух, история и изкуство, припомни президентът Радев. Той отбеляза, че това е човекът, който открива легендарната певица Валя Балканска, докато тя е още на 24 години, прави запис в класната стая на селско училище, без уговорки и репетиции, и след години с този запис праща България във вечността. Песента на Валя Балканска се превърна в една от визитните картички на човечеството на американския космически апарат "Вояджър", търсейки контакт с други цивилизации.

Оттогава до днес Кейниг организира множество изложби, популаризиращи българския дух и народното ни творчество.

Президентът Радев благодари и на вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , за усилията ѝ изложбата довечера "Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България" на Кейниг да стане факт.

Мартин Кейниг се обърна към президента и вицепрезидента с благодарност за отличието и подкрепата. Той добави, че преди повече от 50 години, започвайки работата си в България е получил необичайна възможност, която високо цени и която е повлияла и променила неговия живот и работата му. Дължа много на много български музиканти, певци, които ми позволяваха да ги записвам, да ги снимам, да говоря с тях, а също така и на роднините им, с които се запознах през последните години и които ме подкрепиха в днешния ми проект, каза американският учен, който благодари за гостоприемството и подкрепата за работата му, високо оценена и от авторитетния научноизследователски и образователен институт "Смитсониън".

Последвайте канала на

БТА
566 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Darth_Revan

2019.09.18 | 13:34

1

Говорителя на комунягите е кръгла нула!

Анонимен

2019.09.18 | 16:57

4

със рога

Русофил

2019.09.18 | 14:02

3

Румбаа, пита ли преди това решетников дали може да хвалиш тоя американец без да я объркаме нещо!?

123

2019.09.18 | 13:52

2

Кермит жабока и неговото мъпет шоу.....

Добави коментар

Водещи новини