Мина "Оброчище" остава без ток заради дългове

  • 05 юли 2019 14:01

  • 309
  • 1
Мина "Оброчище" остава без ток заради дългове
© gettyimages

Електрозахранването на обекти на "Евроманган" ЕАД ще бъде временно прекъснато заради задължения към доставчици, съобщава БНР.

Дружеството, което е собственик на мината в Оброчище, не е платило сметките си към ЧЕЗ, което му е доставяло електроенергия до 1 май тази година, както и към настоящия доставчик - ЕНЕРГО-ПРО.

Към 17 юни непогасените задължения възлизат на повече от 164 000 лева. От ЕНЕРГО-ПРО посочват, че неплащането на сумите по фактури за консумирана електроенергия създава сериозен финансов дисбаланс в електроенергийната система и затруднява изпълнението на оперативната дейност на засегнатите компании.

Дружеството съобщава, че неколкократно са били изпращани писма до изпълнителния директор на "Евроманган" заради проблема с натрупаните задължения на мината, но така и не се е стигнало до оптимално решение на проблема.

Спирането на тока започва поетапно по график от 8 юли. За това са уведомени Комисията за енергийно и водно регулиране, Министерството на енергетиката, Областната администрация в Добрич и ДАНС. Уведомително писмо е изпратено и до Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" клон Добрич, която да осигури безопасността в мина Оброчище.

От "Електроразпределение Север" уверяват, че електрозахранването ще бъде възстановено веднага след погасяване на задълженията на дружеството към предходния доставчик на електроенергия ЧЕЗ.

На 19 февруари от енергийното министерство прекратиха договора на "Евроманган" за концесията за мина "Оброчище". Причината за прекратяване на концесията е, че от дружеството не са платили 130 000 лева концесионни такси. Проблеми с най-голямото манганово находище в Европа има от години.

От Министерството на енергетиката изтъкнаха, че спирането на правата по договора не отменя задължението на фирмата-концесионер да поддържа за своя сметка рудника в състояние, в което позволява той да бъде готов да заработи, както трябва. Мината да бъде отводнявана и да се осигури нейната вентилация. На 13 ноември 2018 г. Районният съд в Добрич определи 5 000 лева глоба на управителя и представляващ "Евроманган" ЕАД британски гражданин Уелинг Е. Той е признат за виновен, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията към различни доставчици не е открил производство по несъстоятелност на дружеството. С това решение британецът беше освободен от наказателна отговорност и му беше наложено административно наказание в размер на 1 000 лв., което след обжалване стана 5000 лева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Муро муро

2019.07.05 | 23:08

1

Тереза Данкова чеп за зеле неставаш....

Добави коментар

Водещи новини