Теменужка Петкова с първи думи по повод информацията, че "Турски поток" ще преминава през България

  • 22 ноември 2018 18:28

  • 2421
  • 7
Теменужка Петкова с първи думи по повод информацията, че "Турски поток" ще преминава през България
© Булфото (архив)

Очакваме официална информация от Газпром. Това заявиха за БТА от Министерството на енергетиката по повод информация в руския в."Комерсант", че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Министър Петкова коментира днес пред журналисти, че това е напълно възможно да се случи и страната ни е готова за реализацията на подобен проект.

Петкова припомни, че са водени такива разговори, включително и на най-високо равнище - по време на посещението на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. По думите й, за България е изключително важно да гарантира сигурността на доставките и да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа.

"Не случайно и вчера Министерският съвет одобри актуализация на енергийната стратегия - става въпрос за важни проекти, предстои да я внесем в Народното събрание", добави Петкова.

Енергийният министър изтъкна, че България работи изключително активно с Европейската комисия /ЕК/ за реализацията на концепцията за газоразпределителен център - той се състои от инфраструктура и платформа за търговия с природен газ. Министър Петкова посочи, че се работи по изграждането на интерконекторите, както и по проекта за разширяване на газопреносната инфраструктура на страната.

По повод коментарите на българския евродепутат Светослав МалиновСветослав Малинов Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат, че ако България иска да възобнови проекта АЕЦ "Белене", страната ни трябва да поиска от ЕК наново всички разрешителни според действащите в ЕС правила за нови ядрени мощности, Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по изтъкна, че проектът е нотифициран от ЕК през 2007 г. и при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира ЕК за настъпилите промени.

"Учудвам се защо колегите сега са питали ЕК. Ние сме проучили темата още при излизане на арбитражното решение. Първо трябва да минем през процедурата за избор на стратегически инвеститор, когато се създаде новото дружеството, ще се направи ново уведомление до ЕК", уточни енергийният министър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2421 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
????

2018.11.22 | 20:34

7

Другарко Петкова,КЪДЕ са ПАПКИТЕ с РАЗРАБОТКИТЕ за "Белене" от времето преди да станете "министър"????????????????????????????????

2018.11.22 | 19:54

6

Ще минава тръба а не казват колко цола ще бъде тя, седесарски скатавки да

2018.11.22 | 19:38

5

Братушките ще пуснат газ, но първо трябва да свалим седесарските мутри от власт, иначе не.

Въййй

2018.11.22 | 19:27

4

Хахаха имало шансове ,когато можеше тръбата дс минава изцяло през нас Боко каза не нестава ще гледаме други интереси ,сега виждаш ли то имало шансове бля бля та пляс

12

2018.11.22 | 19:23

3

Е как така първо ще се избере инвестотор и после ще питат ЕК. А ако ЕК каже ''не'' заради земетръсната зона, тоя инвеститор, защо да инвестира за проучвания, анализи, планове и т.н.

2018.11.22 | 19:05

2

Вече ни отрязах в Москва тръбата минава за Гърция и Италия . Сега Борисов ще трябва да дава обяснения как е прецакл България за сметка на Турция и Гърция

Гост

2018.11.22 | 18:44

1

Пачавра долна!

Добави коментар

Водещи новини