Производителите на електроенергия над 4 мегавата ще продават ток на енергийната борса

  • 06 март 2018 17:14

  • 1794
  • 0
Производителите на електроенергия над 4 мегавата ще продават ток на енергийната борса
© Pixabay

Всички производители с преференциални условия /заводски централи, когенерации, топлофикации, ВЕИ/ над 4 мегавата ще продават своята енергия на енергийната борса по свободно договорени цени. Това обяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: на обсъждане в Народното събрание на предстоящите промени в Закона за енергетиката.

Досега се предвиждаше само производителите на над 5 мегавата да излязат на борсата. Причината за тази промяна е, че много голяма група от тях произвежда малко под 5 мегавата, за да избегне процедурата по лицензиране в КЕВР, уточни Добрев. По този начин над 4 тератватчаса ще бъде общото количество електроенергия, която ще се продава на свободния пазар. Той информира още, че технологичните загуби, които купуват ЕРП-ата, няма да се получават повече от НЕК, а ще ги купуват от енергийната борса по свободно договорени цени.

Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: допълни, че промените са съобразени и с препоръките на Световната банка, която предлага да се промени моделът по отношение на задължение към обществото. Затова се предвижда това задължение да се събира от Фонда за енергийна сигурност, който ще компенсира обратно НЕК за ВЕИ-ата, които произвеждат под 4 мегавата ток. Той отбеляза, че промените в закона, които са стъпка към либерализация на пазара, няма да имат отношение към крайната цена на електроенергията.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че повишаването на количествата на енергия, които ще се търгуват на борсата, трябва да променят изцяло правомощията на КЕВР. Затова той настоя регулаторът, в изпълнение на регламент REMIT, да получи по закон правомощия за разследване на обосновано предположение за злоупотреби при търговията на едро на енергийната борса в две направления - при търговия с вътрешна информация и манипулиране на цената за търговия на самата борса.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по обясни, че смисълът на пълната либерализация е да се формира цената на пазарен принцип, както и да има конкуренция, за да се даде възможност на всеки един потребител да може да избира своя доставчик на електроенергия. Според Петкова, за да има пълна либерализация, делът на регулирания пазар трябва да става все по-малък, а прогнозите за България е този процес да продължи около 5 години. По думите й един от основните акценти е да бъдат защитени енергийно бедните потребители, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини