ЕК: Проектът за газовия хъб ще се развива независимо от обстоятелствата

  • 06 септември 2016 14:00

  • 5221
  • 6
ЕК: Проектът за газовия хъб ще се развива независимо от обстоятелствата
© gettyimages (архив)

Проектът за газовия хъб "Балкан" ще се развива независимо от това какво се случва със "Северен поток 2" или "Турски поток", независимо от обстоятелствата, каза днес Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия.

Гостът заедно с вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и министъра на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по посети компресорната станция "Провадия" край Варна. По думите му е добре и руската страна да се включи в него, защото колкото повече ликвидност има, е толкова по-добре. Борхард посочи, че хъбът може да започне да работи и без руска газ, но на по-късен етап това ще попречи на неговата конкурентноспособност.

"До 9 ноември в ЕК трябва да бъде представено предложението за извършване на предпроектни проучвания за реализацията на газовия хъб, а след това може да бъде осигурено и финансиране", допълни Борхард. Той потвърди, че ЕК е готова да участва в тристранни срещи между България и други заинтересовани държави за изграждането на хъба, независимо дали става дума за Русия, Турция или друга страна. Това е проект не само на ЕК-България, а е за целия регион, посочи Борхард. Той каза още, че за осигуряване на газовата свързаност между държавите в региона могат да бъдат ползвани различни европейски финансови механизми. По думите му средства могат да получават както проекти на страни-членки на ЕС, така и на държава-член и нейна съседка, която не е в Съюза.

Газопреносната инфраструктура, с която разполага България, е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за реализацията на проекта за газов хъб, допълни министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по. Тя допълни, че на наша територия се намират 80 на сто от компресорните станции в целия регион. Петкова припомни, че непрекъснато се работи за подобряване на инфраструктурата, като "Булгартрансгаз" ЕАД вече е приключило първия етап от програмата за модернизация на транзитната газопреносна мрежа, чиято стойност е била 220 милиона лева. За изпълнение на втория етап от програмата, който включва модернизация на три компресорни станции, са необходими около 140 милиона евро, като ще разчитаме и на подкрепа от ЕК, каза още Петкова.

По повод договарянето между Русия и Турция за "Турски поток" вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник посочи, че това няма никакво отношение към проекта за газовия хъб "Балкан". Това не са конкурентни проекти, както и хъбът не е продължение или алтернатива на "Южен поток", посочи Дончев.

Последвайте канала на

БТА
5221 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
гост

2016.09.08 | 13:02

4
Щом иска газов хъб, Ек да дава пари и да го строи.Българския данъкоплатец не иска да хвърля пари на вятъра,както стана с Белене.
гост

2016.09.08 | 13:02

6
Пиши за твоето мнение , ако имаш такова ! Какво е желанието на българският народ няма как да знаеш ! Писна от такива боклуци като теб дето се изказват все едно са ББ пфуууу Няма хвърлени пари на вятъра , и Белене ще го има и газов хъб ще има , България върви в правилна посока !

2016.09.08 | 13:02

5
щом фесовете вият, значи сме на правилен път! Ще го има и ХЪБА и БЕЛЕНЕ и БЪЛГАРИЯ! Мрете предатели!
681

2016.09.08 | 13:02

2
Ще го бъде. Пръдня дал господ на българския данъкоплатец! Ще го пълним задължително.

2016.09.08 | 13:02

3
Точно така! Ще изпълним всичко, необходимо за народа си! Краят на враговете идеее!
До Бойко ибрика

2016.09.08 | 13:02

1
По-добре е да се сереш на метеното,от колкото да метеш насрано.

Добави коментар

Водещи новини