Сделката на Е.ОН може да бъде развалена

  • 05 декември 2011 18:49

  • 2554
  • 4
Сделката на Е.ОН може да бъде развалена
©

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е знаело неофициално как сделката се развива сделката по продажба на пакета акции на Е.ОН България, въпреки, че сделката е управлявана изцяло от компанията Е.ОН в Германия.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, по повод продажбата на електроразпределителното дружество, обслужващо Североизточна България.

Хипотетично, ако ДКЕВР откаже да поднови лицензията на новата компания, то тогава сделката не става, коментира Трайков. Според него обаче проблем няма, защото на пазара има лицензиант и това е Е.ОН България, информира бТВ.

Която и да е компанията, тя е в регулаторния обхват на ДКЕВР, няма начин да се направи компромис със задълженията в обслужването на клиентите, категоричен е Трайков. Той каза, че предстои да се срещне с представители на Е.ОН и на новия собственик - Енерго-Про, за да чуе от тях плановете им, свързани с България.

Министърът посочи, че според българското законодателство дори и само името на компанията да се смени, лицензът, който тя има за дейността си, трябва да се промени.

Друг е въпросът дали не следва да помислим за промяна в законодателството, така че при сделки дори и между частни компании, които са свързани с важни активи за страната, министърът да дава разрешение за осъществяване на сделката, коментира Трайков.

Според министъра не недоволство на Е.ОН от регулацията на българския пазар е повод за продажбата, а политиката на компанията за цялостно преструктуриране на активите. Целта на Е.ОН е да събере 15 млрд. евро от продажба на активи в нашия регион, каза Трайков.

Другите две дружества, които държат електроразпределението у нас - ЧЕЗ и ЕВН, не са информирали МИЕТ, че смятат да предприемат подобна стъпка, посочи министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2554 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
асддас

2011.12.06 | 16:51

4
Мдааа Е.ОН и другите две компании точат милиарди от нашите пари и ги вливат в чуждите пенсионни фондове. Не може ли от нашите собствени пари да плащаме на дядовците и бабите си? Защо е нужно това. Прекъснете им договорите, платете им 1 млрд неустойка и за 1 година ще спечелите 15 милиарда, дете в 3 клас ще ви каже, че е по-изгодно.
ЗАПОЗНАТ

2011.12.06 | 16:51

3
"...Целта на Е.ОН е да събере 15 млрд. евро от продажба на активи в нашия регион, каза Трайков...." А Дянкофф се чуди от къде ще напълни бюджета. Виждате ли колко грабят ЕРП-тата от гърба на народа, а сделката си остава. После Волен бил луд. Луди сме НИЕ, че ги търпим тези кръвопийци!!!
ЗАПОЗНАТ

2011.12.06 | 15:22

2
Ех че бързо свалиха статията... Е все пак аз си я записах и ще продължавам да си я цитирам. ГОЛЯМ ГАФ Е ЗА ДЯНКОФФ И ЗА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ!!!
Мукавей

2011.12.05 | 23:47

1
"Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е знаело неофициално как сделката се развива сделката по продажба на пакета акции на Е.ОН България, въпреки, че сделката е управлявана изцяло от компанията Е.ОН в Германия." .... ами сделката, кадето за сделката ...управлявана от сделката, да ти го ... в сделката. Абе добри хора, журналисти и администратори, като копирате от други сайтове(което е очевадно), поне малка редакция си направете и дайте някакъв смисъл на въпросното изречение. Стига малоумни историй !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини