Трайчо Трайков: EVN и CEZ остават у нас

  • 05 декември 2011 17:34

  • 1771
  • 1
Трайчо Трайков: EVN и CEZ остават у нас
©

Компаниите EVN и CEZ не възнамеряват да продават дяловете си от електроразпределителните дружества, така както направи Е.ОН. Това заяви енергийният министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Преди дни германската компания продаде собствеността си на чешката "Енерго Про". Според министъра, ако енергийният регулатор не издаде нов лиценз на новия собственик, сделката няма да е възможна. Тази продажба, според него, е повод да се помисли за промяна в законодателството и при сделки, дори между две частни компании, когато са свързани с важни за страната активи, да бъдат разрешавани от министъра.

Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко направи коментара след среща с колегата си от Грузия, където "Енерго Про" снабдяват с ток крайни потребители.

"Сделката беше изцяло управлявана от централата на Е.ОН в Дюселдорф. Ние знаехме неофициално как тя се развива, включително и факта, че EBRD продаде първо своите акции на Е.ОН, а Е.ОН след това продаде целия пакет на "Енерго Про". Между другото, аз използвах повода да попитам грузинската министърка какви са впечатленията им в Грузия от работата на "Енерго Про", защото те там имат електроразпределението. Според нея компанията има добра репутация и добре се справя със задълженията си в Грузия, така че очакваме и в България да бъде така. Но която и да е компанията, тя е в регулаторния обхват на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, няма начин да се направи компромис със задълженията в обслужването на клиентите", подчерта министър Трайков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1771 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
юрист

2012.03.27 | 16:09

1
Не съм сигурен дали Енерго Про са уведомени, че Е.ОН има неузаконени активи за около 100 милиона лева. Това са енергопреносни мрежи, трафопостове и др., които се намират в частни или дружествени имоти. Водят се като активи на Е.ОН, въз основа на тях се начислява цена на ел. енергията, но де факто те не са законни, защото Е.ОН не е уредила собственост върху тях.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини