Лукарски: 2015 г. беше добра за икономиката ни, дано и 2016 г. е такава

  • 19 януари 2016 16:16

  • 1117
  • 5
Лукарски: 2015 г. беше добра за икономиката ни, дано и 2016 г. е такава
© Булфото (архив)

Министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва се надява икономическия ръст на страната през 2016 г. да е не по-малък от постигнатото през миналата година.

За икономическото ни развитие външните рискове са от основно значение - случващото се в Близкия Изток, конфликтът Турция - Русия, състоянието на китайската икономика могат да окажат негативно въздействие върху икономическите ни показатели тази година, но въпреки всичко се надявам да имаме не по-малък ръст от постиганото през 2015 г., каза министърът по време на десетата среща на бизнеса и правителството.

Той напомни, че 2015 г. беше добра за икономиката ни, като БВП е превишил близо три пъти и повече първоначалната прогноза. Министърът каза, че се надява, въпреки скептичните прогнози, тази година да има ръст и при инвестициите. Той отбеляза, че основният проблем пред инвеститорите е липсата на квалифицирана работна ръка в средния управленски персонал и даде пример с инвеститор в шивашката индустрия, който от средата на декември не може да открие фабриката във Видин, заради недостиг на шивачи. Но пък в града има две професионални гимназии за ресторантьори, бармани и хотелиери, изтъкна министърът. Недостиг има и на минимум 10 000 IT специалисти, като разрешаването на този проблем се очаква с въвеждането на така наречената "синя карта", не са достатъчно и инженерите. Според министъра реформата в образованието е важна за преодоляване и на регионалните диспропорции.

Предвид тенденциите за глобалното намаляване на инвестиционните потоци, ще се насърчава изграждането на нови производствени мощности, гарантиращи положителен икономически ефект в дългосрочен аспект, каза министърът. Предстои разработването на стратегически правен сравнителен анализ за нуждите на инвеститорите в България и Национална стратегия за популяризиране на България като инвестиционна дестинация. Министърът информира, че от тази година Българската агенция за инвестиции ще издава заповеди за одобряване на инвестиционни проекти, които могат да ползват данъчни облекчения за нови инвестиции по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Последвайте канала на

БТА
1117 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.03.04 | 08:23

5
Алооооооооооо ква икономика кави пет лева като няма покупателна способност държавата се издържа от имигрантите и изкуствено завишените горива.

2016.03.04 | 08:23

4
Абе ма..цата ви да...! Тези недоразумения в Бъгария ли живеят, та плямпат такива глупости?!

2016.03.03 | 22:15

3
България, сори!

2016.03.03 | 22:15

2
говори колко е окраднал от Българския народ .
илюминат-ренегат

2016.03.03 | 22:15

1
И тоя ми говори за " икономика"в България?!? Каква икономика,какво произвеждаме и продаваме? - Проститутки, интелект и ниско платена работна ръка!10 лева вече са на стойност 1 лев. Само едни обувки струващи от 5 до 30 лева са на космически цени орбитиращи около 100 лева!Само това давам за пример а артикулите са много по-вече!Безбожна безработица крадци и пладнешки разбойници колкото щеш от "скучаещи безработни"Полицията е нещо бездеястващо а армията ни изобщо я няма! Да не говорим,че Турция отдавна ни "ръмжи и всеки момент ще ни захапе" А няма с какво да се защитим!?! Това ли ти е стабилнастта и добрата икономика?!?

Добави коментар

Водещи новини