Трайков: Възможностите за финансирането на нови ядрени мощности е от значение за България

  • 11 ноември 2011 12:49

  • 1233
  • 0
Трайков: Възможностите за финансирането на нови ядрени мощности е от значение за България
© Булфото

Намирането на нови подходи за финансиране на скъпоструващите проекти в областта на ядрената енергетика в условията на икономическа криза и управлението на отработеното ядрено гориво бяха в центъра на разговора между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко и Едуард Макгинис – заместник-помощник секретар по международната ядрена енергийна политика и сътрудничество към Департамента по енергетика на САЩ.

Г-н Макгинис е в България за участие в съвещание на работната група по надеждност на услугите в ядрено-горивния цикъл на Международната рамка за сътрудничество в областта на ядрената енергетика IFNEC.

Въпросът за финансирането на нови ядрени мощности е от особено значение за България с оглед на проекта за АЕЦ „Белене” и евентуалното изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, каза министър Трайков по време на срещата. Той информира своя гост, че правителството е отхвърлило вариант за държавно финансиране или гаранции за АЕЦ „Белене”. САЩ обръщат голямо внимание на изграждането на малки модулни ядрени реактори – т.нар. SMR, които се строят по-бързо и са с по-бърза възвръщаемост на инвестицията. Редица компании вече разработват такива, а се очаква Конгресът да одобри отпускането на 67 млн. долара до 2020 г. за финансиране на такива разработки, стана ясно по време на срещата.

По отношение на управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци гостът информира, че в началото на следващата година се очаква да бъде готов финалният доклад на специализираната комисия с препоръки за политиката на управление и съхранение на ядреното гориво. Министър Трайков изрази желание МИЕТ също да бъде запознато с препоръките на тази комисия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини