Изграждането на газов хъб в България е гарант за енергийната сигурност в ЕС, обяви Теменужка Петкова

  • 10 ноември 2015 11:40

  • 1658
  • 4
Изграждането на газов хъб в България е гарант за енергийната сигурност в ЕС, обяви Теменужка Петкова
©

"Стратегическото географско разположение на страната ни, стартиралите процедури за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоко Черно море, както и ускорената работа по изграждане на междусистемна свързаност между България и съседните страни, са отлични предпоставки за създаването на регионален газоразпределителен център в България. Реализацията на тази концепция ще е още един гарант за енергийната сигурност на Европа".

Това заяви на международна конференция за енергийната инфраструктура в Копенхаген българският енергиен министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, цитирана в съобщение на пресцентъра на МЕ. В дискусията министър Петкова е информирала участниците, че акционерите в съвместното инвестиционно дружество Ай Си Джи Би (ICGB) са постигнали съгласие по клаузите от споразумението за развитие на проекта. Предстои определяне на дата за подписване на окончателното инвестиционно решение за изграждане на интерконектора Гърция-България. В своето изказване на форума директорът на дирекция "Вътрешен енергиен пазар", в главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард е поздравил българското правителство за работата по изпълнението на газовите проекти, като е подчертал напредъка по изграждането на интерконектора между Гърция и България.

По думите на Петкова газовата връзка с южната ни съседка е стратегическа не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Като друг важен проект за страната енергийният министър е посочила интерконектора със Сърбия. "С неговото изграждане ще се увеличи пазарната интеграция и ще се засили конкуренцията. Свързването на българската и сръбската преносни мрежи ще даде възможност за обединяване с газопреносната мрежа на ЕС, както и ще осигури двупосочен поток на природен газ", е казала още тя.
Пред участниците в международния форум министър Петкова е представила основните акценти в българската енергийна политика. "България, като страна със стратегическо значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, следва принципите на европейския енергиен съюз - сигурност, устойчивост, конкурентоспособност и достъпно енергоснабдяване за Европа", е подчертала Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

"Работим активно не само за осигуряване на междусистемна свързаност със съседните на България страни, а едновременно с това и за модернизацията и разширението на съществуващата газопреносна мрежа у нас", е добавила енергийният министър. Според нея рехабилитацията на газовата инфраструктура в България е изключително важен процес, свързан с гарантирането на енергийната сигурност на страната и региона. "Българската страна е инвестирала над 100 милиона евро за модернизацията и рехабилитацията на националната газова инфраструктура", е отбелязала министър Петкова. Тя е припомнила, че преди месец е дадено началото на проекта за разширяване на подземното газово хранилище Чирен, който е обявен от Европейската комисия за проект от общ интерес.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1658 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.11.21 | 17:42

4
Когато изпуснеш питомното ,после гони дивото ,щото си нямаш работа !И газта ,която заобикаля България ,сигурно ще е по евтина ,ама друг път !

2015.11.21 | 17:40

3
Oleleee ama vie pak li stoq hub po4nahte??? Ne razbrahte li 4e takav moje da sashtestvuva samo v tapite vi kratuni i nikoi nito v evropa nito v rusiq ne se interesuva ot takav proekt?!?!?!

2015.11.21 | 17:39

2
Грешиш, всички се интересуват, само тъпите соросоиди и кравари не!
FM

2015.11.21 | 17:39

1
Виолето, ще изградим (газов хъб), но ГАЗ от къде.

Добави коментар

Водещи новини