Пестим ток за 1,3 млрд. лв. до 2016 г.

  • 08 ноември 2011 07:14

  • 718
  • 0
Пестим ток за 1,3 млрд. лв. до 2016 г.
© Булфото

Страната ни си е поставила за цел да постигне спестяване на 1,3 млрд. лева от прилагането на енергоефективни мерки в индустрията, транспорта, услугите, селското стопанство и бита през 2016 г.

Това съобщи вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко на откриването на конференцията „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, пише "Монитор". За България енергийната ефективност е инструмент за по-сигурни доставки, намалена зависимост от внос на горива, повишаване ефективността на производството и на потреблението на енергия. За бизнеса тя носи и по-добра структура на разходите, намалява себестойността на производството и прави продукцията по-конкурентна на пазара, допълни Трайков. През 2010 г. България е постигнала 3549 Gwh енергийно спестяване от прилагането на мерки за енергийна ефективност. Това е с 1000 гигаватчаса повече от междинната индикативна цел от 3%.

В България през 2010 г. е произведено най-голямото количество електрическа енергия от възобновяеми източници (5509 GWh), което е около 15% от брутното вътрешно потребление, при индикативна цел от 11 на сто. Не с такива темпове навлиза използването на екоенергия в индустрията. Само около 3,5% от крайното енергийно потребление там се осигурява от възобновяеми източници.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини