Модернизацията на Чирен започва с нов сондаж

  • 20 октомври 2015 08:13

  • 1258
  • 0
Модернизацията на Чирен започва с нов сондаж
© Булфото (архив)

Модернизацията на единственото у нас газохранилище във врачанското село Чирен започва с нов сондаж, съобщи БНР.

Новият етап от модернизацията на газохранилището започва с прокарването на нов сондаж, който трябва да бъде въведен в експлоатация догодина. Проектът предвижда до 2017 година да има общо два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ при контрол на качеството.

Изграждането на сондажите ще има принос за развитието на газовия пазар у нас и ще отговори на изискванията на променящата се структура на потреблението. Увеличеният капацитет на хранилището ще съдейства за напредъка на различни енергийни проекти, и не на последно място, ще спомага за покриване на неравномерностите от повишеното търсене на газ през зимата.

Обектът в Чирен е естествено подземно депо, изградено на базата на изтощено находище на газов кондензат. За 41 години работа в хранилището са нагнетени 10 милиарда кубически метра и са добити 8 милиарда кубически метра синьо гориво.

От днес до официалния старт на модернизацията са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова.

Последвайте канала на

1258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини