Трайков: Изграждаме нови енергийни мощности

  • 20 октомври 2011 19:20

  • 1136
  • 0
Трайков: Изграждаме нови енергийни мощности
©

В най-голямата у нас топлоцентрала на въглища ТЕЦ Марица Изток-2 ще бъдат изградени два нови блока, обяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко днес в Раднево.

Към този печеливш проект вече проявявали интерес няколко чужди инвеститори. Новите мощности, които при добра организация могат да бъдат изградени до три години, ще бъдат по най-модерна технология с въглероден двуокис, увери Трайков. Общата мощност на двата блока щяла да е около 500 мегавата и по предварителни сметки ще се инвестират около 700 милиона лева, пише "СтандартНюз".

Ние няма да направим като бившите управляващи с АЕЦ "Белене". Правим в момента цялостен анализ по тези нови мощности - цени, технология, начин на финансиране, съдружници и тогава ще решим как конкретно ще реализираме проекта, уточни Трайков.

От името на колектива на топлоцентралата на министъра бе връчена декларация, че те са готови да участват в изграждането и експлоатацията на новите мощности. Министър Трайков обяви още, че година по-рано България ще се включи в газопровода Турция-Гърция-Италия. Той трябва да бъде готов до 2014 г., но фирмите които го изграждат са поели ангажимент да бъде готов година по-рано.

Министърът прогнозира още, че българският дял в потреблението на газ, който сега е 15 на сто ще се увеличава, тъй като има нови проучвания за добив на български газ в Черноморския шелф.
Министър Трайков присъства днес в четвъртък на старта на най-големия проект за европейско финансиране в Мини Марица Изток.

Министърът похвали работата на Българския енергиен холдинг, който от паразитна структура се превърна в работеща. Всички държавни енергийни държавни дружества имали много добри финансови резултати, като Мини Марица Изток са увеличили финансовите си печалби няколко пъти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1136 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини