Орешарски с критичен коментар срещу новия дълг

Бившият премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 публикува критичен коментар срещу планирането на новия държавен дълг, който се дебатира днес в парламента.

Ето какво написа той във „Фейсбук” без редакция:

Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд.лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд. лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева.

Причината за новия дълг било предходното правителство.

Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство.

Новият дълг щял да раздвижи икономиката. Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж.

Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки.

Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0.8%/

Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност...! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала.

Правителството завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година. Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове.

Коментари

 1. 2015.02.23 | 15:03
  излезнал бойко пред народа и казал .народе мой , имам 3 новини . 2 хубави и една лоша . ще ви ги кажа под ред . 1 - сега като вземем 16 милиарда заем , и ще имаме много пари за ядене и всички ще са сити . лошата новина е , че като ги изядем тези пари и няма да има храна и ще се наложи да ядете лайна ! сега и другата добра новина е ,че след голяното ядене ,ще има много лайна и отново ще сте сити !
 2. 2015.02.23 | 15:03
  Присмял се Хърбел на Щърбел - Орешарски и Борисов са един дол дренки.
  1. 2015.02.23 | 15:03
   борисов и Орешарски - еднакви? :) Момче, много бързо си поискай на някой да ти вземе направление за преглед на чутурата, ударил си се лошо или по рождение имаш дефект :)
 3. 2015.02.23 | 15:03
  Бойко подавай ве ..... аиде ще черпим ....
 4. 2015.02.23 | 15:03
  MUTRATA E ALCHEN I NENASITEN KRADEZ I PROSTAK OT KLASA
 5. 2015.02.23 | 15:03
  А бе този мишок защо не се скрие в дупката, видя ме го какво може да духа,резаците.
 6. 2015.02.23 | 15:03
  г-н Орешарски е по разумно да се скрие някъде.
 7. 2015.02.22 | 11:39
  kato vzememe zaema 6te qdeme i 6te sereme,posle kato svar6i 6te qdeme laina
 8. 2015.02.22 | 11:39
  гербери вярвайте на орешарски.след оставката на орешарски БОЙКО във видео интервю което гледах тука в новини.бг заяви че орешарски ако не беше поел правителството сега може би щеше да е фин.министър в бойковото.така заяви бойко.щом бойко оценява орешарски значи това е изтина което пише за новите те ще станат над 20 милиарда лева
 9. 2015.02.22 | 11:39
  Какъв орех бе идиоти??? Ще ни загробят с дълг от 16 милиарда и вие пак сини/червени. Как може толкова прости хора да има...Заслужаваме си съдбата и Герб! И още по-зле ще става това е началото
 10. 2015.02.22 | 11:38
  tozi smeshnik ima i naglosta da komentira emi napravete si izvodite te za 1god. osraha darjavata kolkoto drugite za 4
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет