АЕЦ "Козлодуй" стабилна, за 8 месеца реализирала печалба от 84,5 млн. лв.

  • 19 септември 2014 16:53

  • 2292
  • 5
АЕЦ "Козлодуй" стабилна, за 8 месеца реализирала печалба от 84,5 млн. лв.
©

АЕЦ "Козлодуй" е в стабилно и много добро състояние, заявява в отворено писмо до медиите освободеният изпълнителен директор на атомната централа Иван Генов.

Припомняме, Българският енергиен холдинг направи промени в съвета на директорите АЕЦ "Козлодуй" и освободи от длъжност Иван Генов и неговия заместник Александър Николов. За изпълнителен директор е назначен Димитър Ангелов, който също е заемал този пост.

За година и три месеца са положени всички усилия, за да бъде осигурена надеждна и безопасна експлоатация на ядрените мощности, като от началото на 2014 г. няма непланово спиране на блок или отклонение от графика за работа на двата 1000-мегаватови блокове, пише в писмото.

Плановият годишен ремонт на пети блок е бил извършен успешно през пролетта, а ремонтът на шести блок, който се извършва в момента, се изпълнява по план и централата ще бъде готова навреме да отговори на повишеното електропотребление в страната в навечерието на предстоящия зимен сезон.

Стабилната работа на съоръженията е позволила за първото полугодие на 2014 г. да бъдат произведени 7 902 222 мегаватчаса електроенергия, което е с близо 1 милион повече от същия период на предходната година.

Доставките на свободния пазар за този период също бележат значителен ръст до 4 346 362 мегаватчаса, или с почти 2 милиона мегаватчаса повече спрямо първото полугодие на 2013 г.

Приходите от продажби на електроенергия за първите шест месеца на 2014 г. са 415 млн. лв. и дружеството отчита печалба от 46,2 млн. лв., която за осемте месеца на годината нараства до 84,5 млн. лв. Вземанията от НЕК през първите шест месеца на 2013 г. са в размер 334,2 млн. лв., докато за същия период на 2014 г. намаляват до 169,1 млн. лв., се посочва в писмото.

В момента основните усилия на целия екип на АЕЦ "Козлодуй" са фокусирани върху жизненоважния за бъдещето на националната ни енергетика проект - продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок, се казва още в писмото. Първият етап от проекта - комплексно обследване и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на всеки блок, е завършен успешно.

На базата на резултатите от обследването и за двата блока са изготвени програми за подготовка за продължаване на срока на експлоатация. Програмата за шести блок е в процес на съгласуване с Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), за пети блок програмата е съгласувана с Агенцията и се изпълнява по график.

За част от дейностите от програмата за пети блок, обхващащи предимно основното оборудване, вече е подготвено техническо задание, взето е решение за сключване на договор за изпълнението му и в момента се чака разрешение от БЕХ.

От изключителна важност е договорът да бъде стартиран навреме, а всяко закъснение и отклонение от предвидените в програмата срокове може да постави под въпрос бъдещето на 1000-мегаватовите блокове на атомната централа, се казва още в писмото на изпълнителния директор.

Последвайте канала на

2292 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Беден българин

2014.09.21 | 12:02

5
.... и от "евтините" ветрогенератори и сънчеви колектори които са собственост на БОГОИЗБРАНИТЕ ?????

2014.09.21 | 12:02

4
Тогава защо на нас, отново ще ни се вдига тока?? Може би защото купуваме "евтин" ток от американските ТЕЦ-ве :))
хохо

2014.09.21 | 12:02

3
А ако продаваше като американските ТЕЦ-ове, щеше да е на 1 милиард печалба :)

2014.09.21 | 12:02

2
Национализация на слънчевите паркове или построяване на собствени държавни, щом така и така европа ни задължава, поне да са си наши държавни, не да плащаме на някакви пиявици бизнеспартньори или роднини на политиците. Сегашните собсвтвеници частници няма какво да ревът те вече са си изплатили парковете от дессеторната цена толкова години. А новостаналите такива да го ду.... Европа само в първите години целеше да ги стимулира, не и сега, на никой никъде не му са гарантирани 500% печалби от държавата. Подписалите неизгодни договори на съд и щом има престъпления да се преразгледат договорите.

2014.09.21 | 12:01

1
Разбра се и, че от европа взимаме толкова пари колкото и внасяме. Тя не е виновна много защото усвояваме само половината от полагащите ни се. Какво се оказва обаче.... Държавата, тоест нашите кисии дават едни милиарди от нашите данъци за да ни ги върне после европа същото количество и разни не ка дъ р н и и корумпирани министри и чиновници да се убиват да ги усвоят и да ги дадът на свои хора за какво ли не. Тоест още една схема за ограбването ни като граждани. Това не са парите на европа това са си нашите данъци върнати ни в същото количество от европа и усвоени от братко и сватко....или от който изкара пари да ги делне с администрацията...

Добави коментар

Водещи новини