Делян Добрев: По-изгодно е изграждането на седми блок на АЕЦ Козлодуй

  • 08 юни 2012 12:21

  • 1701
  • 5
Делян Добрев: По-изгодно е изграждането на седми блок на АЕЦ Козлодуй
©

Всички предпоставки сочат, че е по-изгодно изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това каза в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Имаме регистрирана проектна компания още отпреди един месец, има създадени екипи, междуведомствени работни групи с участието на експерти от поне 5 - 6 министерства, подготвят се документите за социално-икономическите анализи.

„Идеята за седми блок е да имаме хибриден проект, в който да използваме реактора за „Белене”, който е вече почти готов, и да диверсифицираме проекта с различна неядрена част. Той ще бъде изграден от „Атомстройекспорт”, най-вероятно”, допълни министър Добрев.

На въпрос - дали ще е по-изгодно икономически изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, Добрев каза: „Ще покажат анализите, но всички предпоставки сочат точно натам. Там имаме изградена инфраструктура, имаме съоръженията за присъединяване”.

Според него условията за допълнителен блок на готовата вече площадка в АЕЦ „Козлодуй” са много по-добри, отколкото тези в Белене.

„Нямаме още конкретни разчети колко ще струва, но това ще зависи каква ще бъде неядрената част, колко ще струва тя. На този етап ние знаем само колко струва ядрената част, защото тя би струвала толкова, колкото ще струва и в Белене”, заяви Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Най-вероятният вариант за АЕЦ „Козлодуй” е с готовия реактор да имаме руска ядрена част и диверцифицирана неядрена част, каза още министърът на икономиката, енергетиката и туризма . „Още през април, когато прекратихме проекта „Белене” и в Народното събрание включително, на следващия ден точно това коментирахме и всички в правителството – хибриден блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй” с готовия реактор от „Атомстройекспорт” за Белене. Технически е възможно преместването на реактора от Белене в Козлодуй. Това не е някакво допълнително споразумение, което правителството сключва, защото ние вече имаме споразумение за Белене, в което споразумение ние сме си поръчали и този реактор е изготвен. Ние обсъждаме варианти и най-вероятният вариант е с готовия реактор да имаме руска ядрена част и диверцифицирана неядрена част”, посочи министър Добрев.

„Част от над 500 милиона евро е оборудването за първи реактор, реактор плюс товарогеноратор и комплектовка”, каза още Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.
Преди да бъде взето решение на Министерски съвет по същество, ще има всички социално-икономически анализи плюс всички разчети за това колко ще струва новият блок.

„Най-важното е, че ние не правим заложник Националната електрическа компания или пък АЕЦ „Козлодуй”, а ние създадохме проектна компания, която сама ще носи отговорност за този проект. Тя е с първоначален регистриран капитал и от това доколко добре се структурира проектът, ще зависи доколко той е реализируем. В рамките на една година очакваме да имаме всички необходими анализи”, добави министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

За финансирането има отделна процедура и е много рано да говорим за финансиране, при положение, че нямаме лицензирана площадка. Не може преди да имаш лицензирана площадка, да търсиш инвеститор, защото този инвеститор трябва да има сигурност за това, че мястото е подходящо и площадката е лицензирана. Това са въпроси, на които ние ще търсим отговор в следващата една година - каза пред журналисти Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Последвайте канала на

1701 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.11.19 | 21:09

5
Чуди се бат' ви Бойко, как да вземе едни пари и от енергетиката, и откри начина. Ето ви сега, една проектна компания за 7 - ми блок, дупката от Белене се мести в Козлодуй, и се почват едни проувания, овоси и издаване на фактури, без реално да се върши дейност. Ще минат 5-6 годинки в "проучвания", през които ще се източат сума ти и пари, а след това проекта сигурно пак ще бъде спрян поради това, че няма да е рентабилен ;)
дишо

2013.11.19 | 21:09

4
Какви ги каканиже това кокоше!? Резултатът е огребан до дъно резерв, джобовете ни и нови 2 милиарда дълг.
бакалавър по изкуство

2013.11.19 | 21:08

3
Рече и огсече културтрегера наш.
123

2013.11.19 | 21:08

2
След като се съгласиха да строят в К-дуй,защо спряха Б-не.Все едно да искам да си построя ресторант,ама после да се откажа от него и после да се съглася да строя закусвалня.
vanko76

2012.06.08 | 18:22

1
По изгодно е децата вън от чадъра

Добави коментар

Водещи новини