Бразилия ще ремонтира самолети у нас

  • 27 септември 2011 06:45

  • 1120
  • 0
Бразилия ще ремонтира самолети у нас
©

Бразилия ще строи у нас сервиз за ремонт на самолети, който ще обслужва цяла Европа, съобщава "Монитор".

Това се очаква да договорят бразилският президент с български корени Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на, държавният глава Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в и премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Дилма ще е на двудневна визита у нас на 5 и 6 октомври.

Идеята техническа база на бразилския производител на самолети „Ембрайър” да се разположи в България бе обсъдена още при визитата на премиера в южноамериканската страна в края на миналата година. Тогава той присъства на встъпването на Дилма в длъжност. Очаква се сега да бъдат обсъдени и конкретните параметри. Бразилия има един такъв технически център в Португалия. Той обаче  се води като „регионален”, а базата у нас ще покрива цяла Европа, коментираха от външно министерство.

В процес на финализиране е и сделката на българския авиопревозвач „България еър” за купуване на самолети „Ембрайър Е190”, като родната авиокомпания има намерение да се сдобие със 7 до 9 броя от машините до края на 2013 година. Новите самолетите трябва да заменят използваните сега и морално остарели „Боинг 737”. Бразилия пък щяла да иска от нас помощ за строителството на възобновяеми енергийни източници, т.нар. ВЕИ. Затова страната ни щяла да изпрати там експерти по строителството на хидроелектроцентрали – перки, вецове и т.н.

Дилма, Първанов и Борисов ще говорят още за лансираната от премиера след срещата му с израелския му колега Бенямин Нетаняху световна хранителна банка, създаването на която е по инициатива на ООН, като се очаква и Бразилия да се присъедини.В родния град на бащата на Дилма – Габрово, се канят да я посрещнат с хляб и сол, обяви кметът на града Николай Сираков. „Би ни се искало да я поканим на обяд с традиционни български гозби, но за съжаление дори не знаем ще дойде ли в града, тъй като програмата й още не е уточнена”, допълни Сираков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини