Греков: Не можем да попречим на чужденци да купуват земеделска земя

  • 22 октомври 2013 11:27

  • 1461
  • 2
Греков: Не можем да попречим на чужденци да купуват земеделска земя
©

Не можем да попречим на чужденци да купуват земеделска земя след Нова година, но можем да ограничим такива сделки със законови средства.

Това заяви министърът на земеделието Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по в интервю за БНР. Можем да кажем, че не можеш да обработваш земя, ако не си я обработвал 3 години в България. Едно от условията, ако поставим, примерно, за стопанисването й в определен период от време, би ограничило чужденците. Купуването на земя от чужденци ще бъде затруднено в близките години от обективни обстоятелства, каза още Греков.

Много от арендаторите имат сключени 3, 5, 10-годишни договори със собствениците на земя. Те не могат да бъдат разваляни, тоест те не могат да купят тази земя. Много от чужденците, които искат да купят земя, мислят, че ще намерят тука една окрупнена, комасирана земя, примерно от 10 000 декара. Ами такова нещо няма! Във връзка с този въпрос е необходим по-дълъг период от три, пет, дори и 10 години земята да бъде комасирана, тоест така да бъде окрупнена, че да представлява интерес, завърши земеделският министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1461 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.23 | 18:39

2
Всичко се прави с цел да може да се използва беднотията на народа който си продава земите за да оцелява а депутатите си влагат и перат парите като купуват земя на тези ниски цени а после ще я продават на чужденците на високи.
rossen4i4o

2013.10.23 | 13:56

1
модераторите , за скриване на истината наказанията са вечни , Амин

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини