Проф. Бояджиев: Дебатът за мораториума за земята е много закъснял

  • 17 октомври 2013 08:12

  • 3248
  • 1
Проф. Бояджиев: Дебатът за мораториума за земята е много закъснял
©

Може и 50 години да налагаме мораториум, но няма да има смисъл, ако няма да променяме нищо. Това плаши. Трябва да запретваме ръкави и да работим, за да наваксаме всичко, което сме пропуснали. Политиците нищо не правят. Това заяви проф. Веселин Бояджиев, преподавател в СУ по Социално- икономическа география в сутрешния блок на БНТ по повод искането за налагане на мораториум за купуването на земя от чужденци.

Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя,  заяви, че чужденци и в момента могат да купуват земеделска земя като юридически лица. Политиците подеха един дебат без това да се налага. Досега никой не си зададе въпрос дали това е възможно, ако има ясното - ние сме "за". Трябва да си отговорим на въпроса, ако го удължим какво ще направим. В Българското земеделие няма конкретика, винаги всичко се е правило на парче.

Дебатът е много закъснял, смята Бояджиев. Трябваше да видим как ще приближим цената на нашата земя към тази в Европа, каза още той.

Петков обясни, че когато инвеститорите разберат голямата раздробеност на земята и липсата на хидромелиорации се отказват веднага, само българските земеделци инвестират. По думите му държавата ни е закъсняла за подобен мораториум, други страни са го направили, но с определени рестрикции. "Около 4 млн. дка пустея в момента, трябва да е ясно на всеки един собственик, че той има отговорност към земята си. Не трябва да има пустееща земя, трябва да се направи така, че всеки един произведен продукт на нея - да има добавена стойност. Цената на земята няма как да се повиши от само себе си, обясни той. Няма да има инвеститори на границата, няма да има и в следващите 10 години, ако не се вземат мерки, категоричен е Петков.

Проф. Бояджиев заяви, че е твърдо "за" този мораториум за следващите 8-10 години. Той заяви, че в момента върви една тиха комасация и след време тези, които я извършват, ще излязат на пазара и ще правят със земята каквото си поискат.

Последвайте канала на

3248 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.23 | 14:01

1
Какво се правите на ударени.Много ни е ясно какво искат да постигнат с това отлагане на закупуването на земя от чужденци.Всичко се прави с цел да може да се използва беднотията на народа който си продава земите за да оцелява а депутатите си влагат и перат парите като купуват земя на тези ниски цени а после ще я продават на чужденците на високи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини