50% от природния газ ще са от местен добив

  • 05 юли 2011 19:53

  • 1446
  • 1
50% от природния газ ще са от местен добив
© Булфото

Това ще стане възможно, след като започнем да вадим синьо гориво от новооткритото находище край Ловеч, което ще се случи скоро, обеща министърът на икономиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

По думите му залежите там са 10 млрд. кубически метра, а на година ще можем да добиваме по около 1 млрд. кубика. В последните години потреблението в страната възлиза на около 3 млрд. куб. м газ, което означава, че само от района на Ловеч ще си осигуряваме една трета от необходимите ни количества. Към тях трябва да се прибави и добивът от вече действащите находища в Черноморския шелф "Каварна" и "Калиакра".

От тях концесионерът "Мелроуз Рисорсиз" добива и доставя на "Булгаргаз" по над 400 млн. кубика годишно, което представлява около 15% от потреблението. Така общото количество потребяван български газ ще доближи 50%. Това ще даде възможност и крайната цена за родните заводи и топлофикации да падне, тъй като нашето синьо гориво е по-евтино от внасяното от Русия, коментират в бранша.

Новината за новото находище идва точно навреме, докато преговаряме с "Газпром" за нов договор за доставка, а един от основните въпроси е цената на руския газ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1446 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.07.10 | 08:20

1
Аха, близо половината. А някой май е забравил да спомене, че тоя газ по изчисления на британци (!!!) ще е около 2 пъти по-скъп от руския?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини