-
13 октомври 2024 08:08
- 2532
- 8
Българското овче саламурено сирене става все по-търсено в Европа. А Франция иска български агнета за своя пазар. Това разбраха над 90 български фермери, които посетиха най-голямото животновъдно изложение на Стария континент, което се проведе преди седмица във Франция.
Веселина Найденова и съпругът ѝ вече 20 години гледат овце. Започват с 20 животни, а сега се грижат за над 800. Семейството беше част от българската делегация на животновъдното изложение във Франция, където разбират, че сме много назад – технологично, законодателно и като цяло – професионално.
„Там генетиката е на много високо ниво. Води се селекция, а в България се случва много по-трудно. Фермите са механизирани, модернизирани”, обясни Веселина.
За да е модернизирано овцевъдството във Франция, местните животновъди са направили нещо много просто – сдружили са се в кооперативи.
„България е на опашката в ЕС по сдружаване, а това единствената алтернатива за всички малки и средни животновъдни стопанства. Въпросът е, че ние нямаме законодателства. Във Франция дори една от големите банки е собственост на фермерски кооператив”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
Кооперативът във Франция решава най-големият проблем, който имат българските животновъди – бюрокрацията. Обсъдена и възможност за кръстосване на френски месодайни породи с български млекодайни овце, което би било полезно и за двете страни. А българската овца е харесана, защото дава от двете по много. Затова Франция иска наши агнета.
Ако започне износ на български агнета за Франция, то това би било потенциален проблем отчетоха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
От бранша се единни затова как най-добре да си партнират европейските с българските овцевъди – с млечни продукти, които били високо ценени. „Средната цена на млечни продукти в този регион беше над 20 евро. Над 80 процента от производството на такива сирена в България – от овче и козе мляко - е за износ. Голяма част от тях са за Западна Европа. Основният клиент на България за овче сирене е Германия. И то не трябва да е само емблема за износ, а да е емблема за България”, обясни Симеон Караколев – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
Последвайте канала на
Коментари 8
Добави2024.10.13 | 09:09
2024.10.13 | 09:06
2024.10.13 | 08:51
2024.10.13 | 08:57
2024.10.13 | 08:38
2024.10.13 | 08:23
2024.10.13 | 08:25
Добави коментар
Водещи новини
Нинова се връща в политиката с новата си партия "Непокорна България"
21 декември 202409:46
Асен Генов (журналист): Необходимо е да има кабинет, но тази необходимост не е обяснена на никого
21 декември 202410:48
Стефан Джолев разкри: Имаме кадър с изчезналия Николай и кучето му
21 декември 202409:09
На ход са криминалистите: Зловещи новини от издирването на 13-годишния Николай
21 декември 202409:51
Владимир Чуков за нападението в Магдебург: Това е чист терористичен акт
21 декември 202408:25
След нападението с жертви и десетки ранени: Шолц пристига в Магдебур
21 декември 202409:32
Моментът на задържането на атентатора от Магдебург
21 декември 202408:24
Планински спасител за двамата оцелели при трагедията в Пирин: Единият някак се е измъкнал невредим
21 декември 202408:42
Ще ни излезе ли по-скъпо трапезата за Бъдни вечер
21 декември 202408:49
2024.10.13 | 11:53