Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в Попово

  • 22 май 2024 13:57

  • 423
  • 2
Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в Попово
© Novini.bg/ Canva

Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в община Попово заради честите валежи. Това каза за БТА Найден Петров, който е регионален представител на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и член на Управителния съвет.

Семейството на Найден Петров обработва 100 дка с ягодови насаждения в землището на поповското село Медовина, 15 дка от които са в оранжерии. Оранжерийно плододаването започва по-рано - от 25 април стопаните берат и продават своята продукция. На открито реколтирането започна преди дни, каза той.

Забелязва се, че тази година плодовете са повече и по-едри, посочва Петров. Притеснението идва от факта, че ягодата е деликатна и бързо се разваля. Заради честите превалявания от дъжд, качеството на голяма част от зрелия плод е лошо, изгнива още на корена, обясни той.

Педи две години семейството инвестира в покриването на част от ягодовите насаждения и отглеждането им в оранжерии. Все още не са уверени обаче, че си е заслужавало. "Когато ние започнем да берем оранжерийно, в Пловдивско вече се прибират плодовете от насажденията на открито", коментира Найден Петров. Така обяснява и по-ниската изкупна цена на стоката си. Тази година тя е около 3 лв/кг, неопакована. А с два лева по-скъпо – опакованата.  

Българската ягода е най-вкусна: Фестивал край Кричим показва продукцията тази година

Освен това насажденията в оранжерии изискват повече грижи, особено по отношение на опазването им от болести, което допълнително оскъпява продукцията, обясни производителят.

По думите му грижите за ягодоплодните са целогодишни. В тях са ангажирани всички от семейството и около 50 наемни работници от различни населени места в общината.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
423 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.22 | 15:43

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.25 | 05:22

2
❤️ Г­о­­р­е­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­м­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­в­­и­­ ­­­о­ч­­а­к­­в­­а­­­т ­-­­ X­­1­8­.­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини