Българската ягода е най-вкусна: Фестивал край Кричим показва продукцията тази година

  • 11 май 2024 10:02

  • 962
  • 3
Българската ягода е най-вкусна: Фестивал край Кричим показва продукцията тази година
© pixabay

Славещият се из цяла България с ягодите си град Кричим кани на традиционния вече фестивал на вкусния червен плод. Той се провежда за втора поредна година. Истинска  „Алея на ягодите“ са създали организатори в центъра на града. 

Най-големите полета с български ягоди у нас се намират край Кричим. 

„Заради дъждовете около 50-60% са загубите от реколтата през тази година, каза пред NOVA Златан Караиванов, ягодопроизводител.

Първата реколта, която излязла, била на цена от 5 лева за килограм. Но заради вноса от Гърция и насищането на пазара с ранни ягоди изкупните цени тръгнали надолу.

„В момента ягодата  се взима от място около 2.40 до 2.60, 2.70 лева, в зависимост от качеството, е нейната цена”, каза Караиванов.

Според земеделския производител  цената на ягодите тази година няма да спадне драстично.  Прогнозира, че понижението няма да е повече от  20 до 50 стотинки за килограм, тъй като разходите за производство са скочили в пъти. Най-много плащат на берачите по 50 лева на ден на човек.

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм

„Виждал съм търговци, които прехвърлят гръцката ягода в български щайги и я продават за българска”, коментира земеделският производител Ангел Гегов.

От полето до магазините ценовият марж расте и на щанда цената скача отново. Проверката на екипа ни по пазарите в Пловдив установи, че килограмът на ягодите в момента е между 5  и 6.50 лева.

В Кричим ягодите са основно препитание за над 200 семейства, обяснява кметът на града.

„Кричим като цяло е позициониран като портата към Родопите. Така че в полите на планината се образува като долина на ягодата. Общо около 1100 декара са  тук ягодовите насаждения , което никак не е малко. Мислим да го създадем като една традиция.”, каза кметът на Кричим Атанас Калчев.

Тази година фестивалът на ягодата ще продължи два дни.

Последвайте канала на

Весела Найденова
962 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:23

3
❤️ Г­­о­р­­е­­­щ­­­и­ ­­м­о­м­­­и­­ч­е­­т­­а­ ­­в­­­и­­­ ­­о­­­ч­а­к­­в­а­т ­­­-­­ X­1­­­8­­­.­F­­U­N

2024.05.11 | 11:30

2
Стига с тези глупости че българското било най вкусно , българското агнешко било най вкусно , българското свинско било най вкусно пълни глупости , както се произвежда тук така се произвежда и в другите държави , просто българското е най скъпо

2024.05.11 | 10:29

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини