Министър Вътев обсъди с производители на плодове и зеленчуци мерки за подобряване на конкурентоспособността на сектора

  • 02 април 2024 19:30

  • 775
  • 2
Министър Вътев обсъди с производители на плодове и зеленчуци мерки за подобряване на конкурентоспособността на сектора
© Министерство на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на обсъди с браншови организации на производители на плодове и зеленчуци мерки за подпомагане и за повишаване на конкурентоспособността на сектора по време на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство днес в МЗХ, съобщиха от ведомството.           

Участниците в Консултативният съвет дискутираха постъпили предложения от браншови организации, включително свързани с промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 г. Браншовите организации поставиха още въпроси за интервенциите по директните плащания, държавните помощи и регулации, проблемите с работната ръка в сектор „Земеделие“, напоителната инфраструктура, финансово подпомагане на разсадопроизводството, подпомагането на оранжерийното производство и сроковете, в които Държавен фонд „Земеделие“ изплаща помощта по обвързаното с производството подпомагане.

Министър Вътев припомни, че бяха стартирани 24 проекта за рехабилитация на напоителни съоръжения и информира за усилията на екипа на МЗХ да бъде облекчен режимът за изграждане на сондажи в земеделските стопанства.

Той информира за вчерашното решение на Министерския съвет, свързано с автоматизираната информационна система за издаване на разрешения за пребиваване и работа в България или т.нар. ,,Синя карта“, което се очаква да е в помощ и на производителите на плодове и зеленчуци.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев представи информация за проведените срещи с Министерство на труда и социалната политика, на които е обсъждан въпросът за държавната политика за привличане на работна сила в страната.  

Браншовите организации посочиха, че за производителите е важно обвързаното с производството подпомагане на сектор плодове и зеленчуци да се изплаща своевременно предвид започналите основни обработки в овощни градини.

Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

Министър Вътев представи напредъка по Законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни.

Земеделските производители бяха информирани, че МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10 от 27 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план.

В Консултативния съвет участваха председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов, представители на ССА и БАБХ, Българска аграрна камара, Асоциация “Български зеленчуци”, Национален съюз на градинарите в България, Национална асоциация на картофопроизводителите, Асоциация на овощарите в България, Съюз на Дунавските овощари, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Добруджански овощарски съюз, Българска организация на производители на оранжерийна продукция, организации на производители, Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, Българска асоциация на биопроизводителите, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
775 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.02 | 23:13

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
Георги

2024.04.02 | 20:09

1
КИРО-ВЪТЬО Я СИ ОБИРАЙ ЧУКАЛАТА КЪМ ТАНДЕМА !ВИДЯ СЕ ЧЕ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЕБ!НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВАШ!

Добави коментар

Водещи новини