Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 март 2024 13:41

  • 293
  • 1
Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти
© МЗХ

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Срещаме общи проблеми и можем да търсим заедно начини за тяхното решаване. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на на среща със заместник министър-председателя и министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Република Молдова Владимир Боля днес в МЗХ.

Министър Вътев коментира, че през 2023 г. обменът на селскостопански стоки между двете страни възлиза на 89,7 млн. щ. д., но има възможност със задълбочаването на отношенията в областта на земеделието, храните, контрола на храните, селекцията в животновъдството и образованието този обем да нарасне значително.

От своя страна министър Владимир Боля информира за действията на молдовското правителство за подобряване на инфраструктурата и задържане на младото население в селските райони и за насърчаване на малките семейни ферми. Той съобщи още, че с цел увеличаване на производството на мляко и месо в страната като устойчив икономически модел отглеждането на дребен рогат добитък трябва да се стимулира повече, като предложи това да стане в сътрудничество с българските аграрни университети.

Министър Вътев коментира, че България може да е полезна в това отношение, тъй като разполага с много добре развита аграрна наука и висококвалифицирани учени и специалисти в областта на животновъдството, растениевъдството, зеленчукопроизводство и лозарството. В същото време се стремим да подобряваме бизнес средата, за да стимулираме малките и средни стопанства, както и чувствителните сектори като производство на плодове и зеленчуци, месо и мляко, допълни той.

Двамата министри се обединиха около мнението, че е важно да се работи в посока повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства, за развитие на селските райони и за укрепване на връзката между аграрната наука и практиката. Те се договориха и да бъде подготвен и подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество в земеделието между България и Молдова.

В срещата участваха извънредният и пълномощен посланик на Република Молдова в Република България Анатол Чебук, заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството инж. Георги ЙордановГеорги ЙордановГеорги Йорданов е назначен за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция на 22 април 2024, изпълнителният директор на Националната служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов, експерти от аграрните министерства на България и на Молдова.

Заместник министър-председателят Владимир Боля е на двудневно посещение в България по покана на министъра на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на, като в рамките на визитата двамата министри ще посетят овцевъдна ферма, предприятие от хранително-вкусовата промишленост и винарска изба.

Последвайте канала на

Десислава Станева
293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.28 | 18:40

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини