Облекчават се екологичните изисквания към земеделските производители за изпълнение на стандарта ДЗЕС 8

  • 15 март 2024 15:37

  • 729
  • 2
Облекчават се екологичните изисквания към земеделските производители за изпълнение на стандарта ДЗЕС 8
© Bulphoto (архив)

Министерството на земеделието и храните публикува Насоки за прилагане на дерогацията от първото условие на стандарта за добро земеделско и екологично състояние на земята ДЗЕС 8 „Минимален дял земеделска площ, предназначена за непроизводствени площи или обекти“. Това се случва след приемането на Регламента за изпълнение (ЕС) 2024/587 на ЕК от 12 февруари 2024 г., предоставящ дерогация по стандарта, в отговор на исканията на фермерите на европейско ниво да се облекчат административната тежест и екологичните изисквания към сектора.

Според първото изискване на ДЗЕС 8 стопанство с обработваема земя ≥ 10 ха трябва да задели и поддържа поне 4% от обработваемата земя за непроизводствени площи и обекти (особености на ландшафта), включително земя, оставена под угар.

За 2024 г. земеделските стопани може да изпълнят първото изискване на стандарта, като заделят най-малко 4% от обработваемата земя за азотфиксиращи или междинни култури, както и за непроизводствени площи и обекти, включително оставена под угар земя. Върху заявените с азотфиксиращи  култури площи не трябва да се прилагат продукти за растителна защита. Ако междинните култури ще се отглеждат след прибиране на основната култура, е необходимо те да са налични на полето от 1 септември до 1 ноември 2024 г.  и през този период не трябва да се прилагат продукти за растителна защита.

120 млн. лв. за български фермери одобри ЕК

Важно е да се знае, че този стандарт се отнася само за обработваемите земи и че стопанствата под 10 ха са освободени от задълженията за него. Освободени са и стопанствата, които притежават на повече от 75% от площите си фуражни или азотфиксиращи култури и/или постоянно затревени, и различната комбинация между тях.

Можете да видите повече в публикуваните на сайта на МЗХ материали тук:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
729 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:58

2
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­ ­­м­о­м­­и­­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­и­ ­о­ч­­­а­­­к­в­а­­т ­­-­­­ X­­­1­­­8­­­.­­­F­U­­­N

2024.03.15 | 15:58

1
НЕ ДЗЕС А ДЗС.

Добави коментар

Водещи новини