Земеделските стопани могат да кандидатстват за зимни пръскания до 28 октомври

  • 11 октомври 2022 15:10

  • 612
  • 1
Земеделските стопани могат да кандидатстват за зимни пръскания до 28 октомври
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

До 28 октомври Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) приема заявления по схемата за помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период, съобщават от Фонда.

Приемат се документи за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат през есента – в периода на масов листопад. Срокът за отчитане на дейностите е до 21 ноември, а до 12 декември ще бъдат изплатени средствата.

Финансовата подкрепа е в размер до 120 лева на хектар с ДДС. Важно е да се знае, че се подпомагат направени разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на писмено заявление до ДФЗ, преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала.

Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба на продукти за растителна защита.

ДФ "Земеделие" разплати 62,2 млн. лв. помощ заради войната

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. При него стопаните получиха до 324 лв. на хектар с ДДС.

Цените на храните отново тръгват нагоре в началото на октомври. Разликата е с малко повече от 2% за една седмица и с 26 на сто за последната година.

Цените на храните на едро плавно се покачват. Поскъпват плодове, зеленчуци, сирене, млечни продукти, олио и захар. 

Натискът върху потребителския джоб засяга и уязвимите групи, и активните работещи. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.11 | 18:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини