Община Благоевград може да загуби имот от близо 62 декара

  • 15 октомври 2021 14:33

  • 552
  • 0
Община Благоевград може да загуби имот от близо 62 декара
© bulphoto (архив)

Община Благоевград е изправена пред риска да загуби имот от близо 62 декара. Теренът е бивша собственост на Министерството на отбраната, който е прехвърлен на Общината с договор и конкретни инвестиционни намерения.

Шест години тези намерения не просто не са изпълнени, но са констатирани редица нарушения, незаконно строителство и ползване на съществуващите имоти, заради което Дирекция "Строителен контрол" ги затвори. Апетитният терен от 62 декара е предоставен на Община Благоевград по договор с Министерски съвет от лятото на 2015 година, предаде БНР.

В МО са разгледани перспективите за развитие на имотите в местността "Малка Коньовица"

Задълженията на придобилия имота е да изгради необходимата инфраструктура за съществуващото и към момента поделение, което Общината прави, инвестирайки над 1 милион лева. Искането да придобие въпросните 62 декара общината мотивира с желанието си да изгради модерен Интер Експо Център, парк за отдих и музей на Македоно-Одринското опълчение. На по-късен етап екипът на тогавашния кмет Атанас Камбитов включва в проектните си идеи и изграждането на голям православен храм.

Нищо от това обаче не се случва. Нещо повече, без да има Подробен устройствен план, регулация и проектни паспорти на съществуващите три сгради от бившите казарми, те са ремонтирани и се ползват за концертни, фестивални и спортни събития незаконно в продължение на три години под марката „Парк Македония“. След което биват запечатани от РДНСК.

Следващият кмет Румен Томов прави опит да постави нещата на законова основа, но заради прекратения предсрочно мандат, не успява. Целият проблем наследява сегашната управа на Благоевград. И идва моментът, в който може да загуби имота, тъй като срокът на договора с държавата е пет години и изтича в края на месеца. По настояване на кмета Илко Стоянов днес беше проведена извънредна сесия. Част от съветниците заявиха, че не са съгласни проблемът да бъде по думите им "претупан" и отговорността за незаконните действия в миналото - забравени.

Калоян Ханджийски от ДБ прогнозира, че ще минат още няколко години преди да се стигне до консенсус, най- малкото защото градът има нужда от зелени зони, а предвиденото за парк е едва 20 процента от терена, тоест около 12 декара. В крайна сметка болшинството съветници се обединиха около преодоляването на най-големия проблем - опасността да не загубят имота, тъй като срокът на договора изтича в края на месеца. Божа работа е кога ще се реализира мащабното намерение на общината, за което са нужни десетки милиони. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
552 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини