Гледай на живо

Спартак (Плевен) с тежко гостуване на Локомотив в Мездра

Александър Дунчев: С пълна прозрачност имаме за цел да възстановим доверието към горската система

  • 03 август 2021 12:00

  • 402
  • 0
Александър Дунчев: С пълна прозрачност имаме за цел да възстановим доверието към горската система
© Булфото

„Има данни и за умишлени палежи и те са за района на Кюстендил и Севлиевско, имахме сигнал за там, свързан със сеч на дърветата след пожара, често те са обгорели съвсем малко, но след натиск върху служители се пише, че цялото насаждение за 100 процента отсичане“, коментира пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев тревожната ситуация с възникналите множество пожари на горски територии в страната.

„В момента има пожари в Хасково, Благоевградско, Родопите, Кюстендил, на Стара планина има също нови пожари. Част от тях са причинени от светкавици, но това са един-два случая , останалите са от човешка небрежност и както казах, умишлени. А гората се възстановява страшно бавно и все повече ще страда от пожари, трябва да се борим с всяко дърво, законната сеч ще ни стори песен в сравнение с горските пожари и нарушенията“, каза още в „Преди всички“ Дунчев.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев посочи още, че след два месеца и половина са изпълнили на почти 90 на сто планът, който са си поставили с екипа при встъпване в длъжност.

„Вече имаме официална дигитална карта на всички гори, с тези в земеделските земи, тези на ловните дружинки, това вече е публично.

Създадохме съвместно с  Гората.БГ приложение за подаване на сигнали от граждани за нарушения в горите. Имаме вече над 50 сигнала, като 25 от тях са проверени, също и на терен – незаконенни сечи, сметища, каравани, а в Софийско установихме и доста сериозна схема за дърва за огрев за местните хора, като се оказа, че тази дървесина не стига до тях, а отиват в една от най-големите фирми за прерабтка на дървесина в Пазарджишко, заобикаляйки тръжни процедури. А цената на тази дървесина е много ниска“, съобщи за БНР Дунчев.

Овладян е горският пожар в Сакар планина

Приложението се казва Защити. Гората. БГ.

"Така вече работи гражданският контрол и води до резултати и така за два месеца без политически чистки, но с помощта на хората установихме множество реални проблеми.

Това е нашият начин – чрез пълна прозрачност, подателите им се пази анонимността, ако те искат. Но всички сигнали и кой е извършил от служители проверките са публични, отговорът и входящият номер на ИАГ също са публични и всеки може да търси отговорност. Така се знае всичко. Освен това – публични са и имената за пръв път на сайта на ИАГ, /а  скоро и на РИАГ/  на техните служители“, поясни още Дунчев.

По думите му в момента се прави пълен одит на Държавните ловните стопанства:

"Кой ги управлява, днес излизаме и с Доклад до министъра на земеделието за това,  защото ловните стопанства се управляват задкулисно от видни бълагрски олигарси и там не всеки има достъп, има схеми за това, злоупотреби и бракониерства, започнаха да ми се обаждат по тези проверки,  да ме молят за помощ наши служители от Регионалните дирекции по горите, защото върху тях продължава да се оказва натиск - политически и икономически.

В рамките обаче на тези два месеца нямаме нито едно политическо назначение, само един уволнен корумпиран директор заради незаконни практики в дърводобвинти фирми и един отстранен служител на високо ниво пак заради такива злоупотреби", съобщи още Дунчев.

Теодора Александрова
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини