Александър Дунчев: Държавната агенция по горите ще е с ранг на министерство

  • 22 декември 2021 09:47

  • 536
  • 2
Александър Дунчев: Държавната агенция по горите ще е с ранг на министерство
© Булфото

"Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена, кражбите и схемите да бъдат спрени", каза пред БНР инж. Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш директор на ИАГ за изваждането на Агенцията по горите от Министерство на земеделието към МС.

"Така ще се спре с корупционните схеми и политиканстването и всеки го виждаше досега, че не лесовъдът определя правилата в гората, а политици, кметове, областни, силни фирми и това сега ще може да се промени.

Тази стъпка се подкрепя от четирите политически партии в управлението. Така че имаме политическо решение по темата за съдбата на българските гори.

Досега Агенцията е зависима от земеделско лоби в министерството, а специалистите в тази област години наред бяха държани на ниски заплати и най-добрите от тях избягаха, няма един лев за капиталови разходи...", посочи още Дунчев.

Министър Сандов: МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух

"Държавната агенция по горите ще решава политиката в горите, контролът в горите и това я прави с ранг на министерство, а заплатите на инспекторите ще се вдигнат с 20 на сто", каза още инж. Дунчев.

Държавните горски предприятия остават към МЗ. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори:

"Те остават за известно време към министъра на земеделието. За да се реши дали те ще имат предимно търговски характер или ще се управляват с оглед публичните функции на горите", поясни още Дунчев.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
536 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ние

2021.12.22 | 10:39

2
Чудесно, така всеки наш човек ще си има министерство. Но може и още. Направете министератво на простотията, има чакащи - Минеков и Манолова.

2021.12.22 | 09:55

1
няма как да стане

Добави коментар

Водещи новини