Консултативен съвет по тютюн се проведе в земеделското министерство

23 септември 2020 19:29

Консултативен съвет по тютюн се проведе в земеделското министерство
© Google Maps
328 0

Екипът на Министерство на земеделието, храните и горите ще положи усилия преходната национална помощ за тютюнопроизводителите да бъде изплатена възможно най-рано през 2021 г., така че средствата да дойдат навреме. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Консултативен съвет по тютюн, проведен чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от ведомството.

Танева е пояснила, че новият Индикативен график ще бъде представен при приключване на тазгодишния, когато се направи оценка на изпълнението му.

Министър Танева: Тютюнопроизводителите ще получават средства по Преходната национална помощ и през следващите две години

Министърът е предложила проучване на възможността по време на изкупните кампании на тютюн да има осигуряване на независим държавен експерт в отделните области. Той трябва да следи за изпълнението на договорите, с които са регистрирани производителите, в посока по-стриктна регулация, с цел да се проследи ситуацията при изкупните цени. Тя е призовала бранша да предостави предложения за облекчаване на работата в сектора.

Танева е припомнила, че позицията на страната ни е да запази всички възможни инструменти за подкрепа в Новата ОСП, включително и Националната преходна помощ, с нова референтна дата. Общо изкупените количества тютюн в страната за 2019 г., декларирани от преработвателите, са в размер на близо 10 хил. тона. Те възлизат на стойност над 34,8 млн. лв.

Засадените площи със сортовете Ориент, Бърлей и Вирджиния са 3 616 ха. Произведената продукция възлиза на 6481 тона. Средният добив е 1833 кг/ха. Към момента по оперативни данни за кампания 2020 г. са засадени 4153 ха тютюн. Пропадналите площи са 3,87 ха. До сега са реколтирани 3888 ха. Произведената продукция е 5141 тона, при среден добив 1320 кг/ха.

Мая Йорданова
328 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини