Тютюнопроизводителите ще продължават да получават преходна помощ и следващите 2 години

  • 14 септември 2020 15:20

  • 356
  • 0
Тютюнопроизводителите ще продължават да получават преходна помощ и следващите 2 години
© Pixabay

Тютюнопроизводителите ще продължават да получават субсидии и през следващите две години 2021 и 2022 по механизма за преходната национална помощ. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди конференция на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България в Харманли.

За тютюнопроизводителите е добре, че успяхме да защитим тази помощ за преходния период и макар и с намаляващ бюджет, тези плащания ще бъдат предоставени, уточни Танева. Голямата битка ще бъде дали това да не бъде възможно за целия следващ нов програмен период, макар че към момента в проекта на регламента липсва такава помощ, посочи Танева.
На репортерски въпрос тя отговори, че на предстоящата среща със стопаните ще бъде обсъждана и помощ по механизма "De minimis".

Преди форума тютюнопроизводителите се оплакаха от около 2 пъти по-слаба реколта заради сушата този сезон. Председателят на конфедерацията Асен Кичуков каза, че организацията е в добър диалог и разбиране със земеделския министър.

Задочно министър Танева коментира, че посоката, в която може да се работи, е подкрепа за водоспестяващите технологии и рехабилитацията на инфраструктурата на "Напоителни системи". Работи се и по проект за изменение на нормативната уредба, чрез който да се осигури по-лесен достъп до водоползване за земеделски нужди.

На питане за тазгодишната зърнена реколта Танева поясни, че нейният размер по оперативни данни на областните служби "Земеделие" е 4,53 млн. тона, което е по-малък от очаквания добив, но който, независимо от това, ни оставя в позицията на нетен износител на пшеница.
 

Novini.bg
356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини