Отпускат над 16 млн. лева за сектор "Рибарство и аквакултури"

14 май 2020 12:10

© Министерски съвет
1636 2

Даваме над 16 милиона лева за подкрепа на сектор "Рибарство и аквакултури". Мерките са три: право на подкрепа по мярка 1.9 – временно преустановяване на рибарската дейност, 2.6 – подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството и мярка 5.4 - преработване на продуктите от риболов и аквакултури. Това обяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде репортер на Novini.bg

Подкрепата ще бъде за всички "на светло", които легално са декларирали дейностите си и ще се предоставя по обективни показатели. Максималната помощ ще бъде до 80 000 лева и по трите мерки, посочи земеделският министър.

От името на браншовите организации Емил Милев каза, че подкрепата директно ще подпомогне собствениците на риболовни кораби. Той посочи, че комуникацията с МЗХГ е много добра и това помага за изчистване на проблемите в сектора.

От Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ Фиш бе посочено, че трите мерки, предлагани от министерството, са "страхотна перспектива за всички, които са изостанали, както и за тези, които искат да надградят бизнеса си". Това е тежък, рисков, ръчен труд в риболова и помощта ще е абсолютно адекватна и навременна, посочиха от бранша.

И рибарите искат компенсации от държавата, срещат се с Танева утре

Танева съобщи, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде обявена мярка за бране "на зелено" в размер на 1 милион лева.

303 лева на декар ще може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност за подкрепа. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. Целта на мярката е, ако гроздопроизводителят прецени, че ще има натиск на пазара, да изкара по-малко количество, а другото да го обере на зелено и да получи 303 лева на декар, поясни земеделският министър.

Отпускат се 1 млн. лева за реализацията на български череши

Десислава Танева посочи, че е било взето и решение за подкрепа на черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е отпуснат 1 милион лева.

Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30 %, спрямо 2019 година.

България има много добре развит сектор – 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме, отбеляза Танева.

 

Novini.bg
1636 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рибар

2020.05.14 | 12:25

2
Да попитам след като удължав периода госпожата как ще връща парите на хората за риболовни билети след като повечето риболовци си вадят годишен билет . Излиза че госпожата по този начин краде от парите на риболовният билет
само да питам

2020.05.14 | 12:22

1
някой от нас избирал ли е тая простакеса за министър?!?!

Добави коментар

Водещи новини