"Зелени закони": Щетите от заменките са за милиарди

Представители на "Зелени закони“ и на коалиция "За да остане природа в България" се срещнаха със земеделския министър Десислава Танева, за да обсъдят заменките и евентуално тяхно разтрогване. Според редица мнения исканото от държавата обезщетение от 80 милиона лева не отговаря на пазарната оценка на имотите.

Ние сме направили оценка само на 10 заменки и само за тях сумата, която установихме като непозволена държавна помощ, е 1 милиард и 80 милиона лева, каза в интервю за БНР Вера Стаевска, ръководител на проекта "Зелени закони". Тя добави, че общият брой на заменките, обект на наказателната процедура, е 130.

МЗХГ обещава: Ще съберем щетата за бюджета от 80 млн.лв. от заменките на гори

Според екоактивистката министър Танева е поела ангажимент да препрати информацията, подадена от "Зелени закони", към Европейската комисия.

Стаевска припомни в интервю за БНР, че решението на Европейската комисия, че заменките представляват незаконна държавна помощ, е от септември 2015 г.

Екоактивистката каза, че въпреки че такива заменки са правени и преди 2007 година, сега се оценяват само сделки, сключени по времето на членството на България в ЕС.

Според екоактивистката на срещата земеделската министърка е изразила позиция, че вече е подписала оценката, според която държавата ще търси 80 милиона лева обезщетение и не иска да спира процедурата и да я връща в начален етап.

Вера Стаевска посочи, че за анализа на заменките са използвани данъчни оценки на имотите вместо пазарни и добави, че еколозите настояват моделът да бъде сменен, а министърката да не приема становището на експертите.

Държавата трябва да възобнови разследването на заменките въз основа на оценките на "Зелени закони" и на разследването, направено от БТВ, каза още екоактивистката.

Имам човек в агенцията и ми дреме на заменката!

Въз основа на новата информация държавата може да не приеме сегашната оценка и да поиска нова, категорична бе Вера Стаевска.

Според "Зелени закони" друг вариант, освен да се търси обезщетение, е сделките да бъдат разтрогнати или да бъдат обявени за нищожни, тъй като обект на голяма част от заменките са имоти, които са изключителна държавна собственост – например дюни в Шкорпиловци, Крапец и Несебър.

„Зелени закони“ ще внесе в земеделското министерство конкретни предложения, каза в заключение Вера Стаевска.

Коментари

  1. 2020.01.15 | 11:17

    Това е от първата тройна коалиция - Станишев - Царя - Дръндарския циганин. Крупният бандитизъм още е безнаказан.

  2. 2020.01.15 | 11:11

    Кви са тия дришльовци вее

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет