Имам човек в агенцията и ми дреме на заменката!

Съжалявам, но вече не е смешно. Може ли между поредицата безумия да вмъкнете едно-две справедливи неща, които да ни излъжат, пък било и за кратко, че живеем в нормална, европейска държава. Или поне да се позалъгваме малко, че живеем в… държава? Празници са… хвърлете един кокал насам, зарадвайте ни с малко нормалност, справедливост, а? 

Или целта е да не се отпускаме, че току виж сме поискали повече?

През 2009 г. две фирми (две измежду многото други…) придобиват общо 156 дка държавни гори в софийските села Бистрица, Герман и Лозен. За историята съобщиха активисти от Зелени закони. 

Двете фирми по-късно прехвърлят придобитите държавни имоти на едно и също лице – Г. Ганев (който е роден 1980 г.). Читателят, вероятно, си мисли: аха, поредният „клошар“, който идея си няма, че са му приписали това или онова. Само че… човекът е управител на строителни фирми. 

Не, не, съвсем не това е интересното. Чакай, предстои.

Имотите са с уникални гледки към Витоша и Панчаревското езеро. Е, скъпичко им е излезнало, вероятно си мислите. Но не. Съвсем не. Между 2 и 5 (словом: два и пет) лева на квадрат. По това време имотите там се продават по цени от минимум 30 лв., като стигат до 200 лв. на квадрат, а за сравнение има и представен документ от банка – за ипотека от 2008 г. в с. Герман – в който цената е 346 лв. на квадрат. 

Така… разликата (НА КВАДРАТ) е следната: два лева струват две кафета от по-хубавите или 4 – от по-нехубавите. 346 лв. пък са пари повече от това, с което мнозина пенсионери в България разполагат за един месец. НА КВАДРАТ…

… а, ако го умножим по 156 декара…

И, понеже на Брюксел му писна, още през 2014 г. от ЕК заявиха, че 132 заменки са с нереални цени. Министерството е задължено да направи нова оценка и да възстанови „щетата“, която представлява разликата между кой знае как постигнатата и от кого определена оценка и реалните пазарни цени в района. 

Явно обаче на някой не му се е искало това да стане, защото 2015 г. излиза информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, сходна ИМЕННО на тази, по която са извършени самите заменки – тоест: да използва грешната методика ОТНОВО, за да не навреди интересите на частните фирми, облажили се от евтините заменки и да не им се налага да връщат много. Защо ли драгият читател придобива неприятното усещане за витаеща корупция? Освен това от министерството възложили проверка на държавната Агролеспроект ЕООД.

И, о, чудо! ЕК греши! Не са 132 заменки кофти! 103 са. В Брюксел не разбират нищо. Разбира се, ние сме склонни да повярваме не на Еврокомисията, а на хората, които се опитаха да решат проблема на методиката, използвайки СЪЩАТА методика. 

Сега, съвсем не по темата, честна дума: моите спомени от строителния бранш през 2006 – 2010 г. (когато първите копки, строителните площадки, пътната агенция и строителния контрол ми бяха като втори дом) изобилстват с думите „подкупи“, „корупция“, „нагласени процедури“, както и с лафове от типа: „тия никога няма да спечелят“, както и: „тия винаги печелят“. Не знам защо, не помня…

Оказва се, че и други хора имат сходни спомени от бранша през онези години, ти да видиш.

Самият факт, че от държавата са се пробвали ПАК да минат същата методика, е красноречив. Дори САМО това да беше, вече имаме крещящ случай на наглост. А без намесата на ЕК, реално сега всеки, който „има човек“, щеше да си реже от България, колкото и когато си поиска – и не за по два лева, а за по две стотинки. Помислете си другия път, когато крещите срещу Брюксел. Защото без Брюксел, имаме стадо гладни чиновници, всеки с етикет с цена на челото и протегната напред ръчичка. 

И знаете ли каква е „красотата“ на „схемите“ в милата Родина? Когато чиновници се омажат в „решения“, ама толкова много, че няма как да не се стигне до санкции, ведомството се санкционира. От бюджета му. Знаеш ли какво е „бюджетът му“.Твоите плащания и данъци. Когато обаче даден чиновник някъде по „стълбата“ на йерархията направи така, че някой да се облажи, този „някой“ му пуска парички в личния джоб, не в бюджетния. Чисти сметки – добри приятели. 

Усещането за действителност е прекалено близо до приказка, в която ние го играем Пепеляшка, а държавата – мащехата. Търпеливо чакаме обрат, но някои не го дочакаха, отидоха си преди края на Втора глава – кой през Терминал II, кой – през патологията. Та… ще може ли да забързаме развръзката или… да смениме приказката ли, що ли…? 
 

***

Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на пред "Новини.бг.": По времето на ГЕРБ заменки с гори не са правени

Булфото (архив)

 

Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на е бивш земеделски министър в перода от 2009 г. до 2013 година. Потърсихме го за коментар по повод на изнесените твърдения от неправителствената екоорганизация за направени заменки през 2009 г., когато на власт дойде първото правителство на ГЕРБ, в което Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на беше земеделски министър. Ето какво каза той: 

"По наше време - през мандата на първото правителство на ГЕРБ, когато аз бях земеделски министър, заменки на гори не са правени. Народното събрание през 2009 година прие мораториум върху този тип сделки. Нищо не ми говорят фирмите, които ми цитирате. Когато застъпихме във властта, Държавната агенция по горите/ДАГ/ все още не беше към земеделското министерство, а съществуваше като отделно, самостоятелно ведомство. След това направихме промяна в Закона за горите и от 2010 година те преминаха в потфолиото на Министерството на земеделието.

С две думи в цитираният период - през 2009 година, аз като министър не съм отговарял за горите. Не вярвам изобщо някой по това време да е правил заменки, защото първото правителство на ГЕРБ дойде с нагласата и твърдото убеждение, че този тип сделки трябва да се прекратят. Моят предшественик на този пост - Валери Цветанов, също не е могъл да подписва заменки, тъй като тройната коалиция по онова време извади горите от МЗХ в самостоятелно обособена държавна агенция. Категоричен съм, че по наше време вече никой не би посмял да прави заменки, след като гласувахме мораториума още през първият месец от управлението на ГЕРБ. Ако нещо такова е вършено, то трябва да е било в началото на годината и от ДАГ, тъй като, както вече поясних, точно тази агенция тогава се разпореждаше с горите.
По онова време ДАГ се управляваше от Стефан Юруков, който ние от Министерския съвет уволнихме и на негово място дойде Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в, който веднага разпореди проверки на всички заменки."

/Б.а. Тук трябва да отворя една голяма скоба, за да припомня важни, но вероятно позабравени факти от онова време. Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в, който все още работи в МЗХ като един от най-добрите експерти в земеделието, разпореди проверка на всички заменки от 2003 до 2009 г. Тя показа, че за шест години са заменени 33 000 дка за 154 млн. лв., като основната част е до морето. Срещу тях държавата е получила над 95 000 дка от частници и общини за 156,2 млн. лв. Софийска градска прокуратура тогава повдигна обвинение на бившия председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков за сключване на неизгодна сделка при замяна на гори. Юруков бе обвинен за замяната на 17 декара в къмпинг „Златна рибка" край Созопол, но прокуратурата обяви, че разследва общо 47 подписани от него заменки. През 2014 година стана ясно, че Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването за заменките на държавни имоти по времето на "Тройната коалиция".Това е станало в деня, в който Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 беше избран за премиер с подкрепата на ДПС и БСП. Мотивът за прекратяване на разследването е липсата на извършeно престъпление от обвиняемите./

"Новини.бг." потърси за коментар МЗХ, тъй като там трябва да се пази целият архив на горската агенция, която впоследствие премина под егидата на министерството. От там поискаха да им изпратим официално запитване за заменките и разследванията, което направихме. Вярваме, че от тази държавна институция ще уважат нашите читатели и в най-скоро време ще получим изчерпателни отговори на въпросите ни.

 

Автори: АДЕЛИНА ДЕЛИЙСКА и АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет