БАБХ въвежда засилени мерки заради влошената обстановка с АЧС

  • 09 януари 2020 18:45

  • 1300
  • 2
БАБХ въвежда засилени мерки заради влошената обстановка с АЧС
© Pixabay

От днес Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ въвежда засилени мерки за борба с болестта "Африканска чума по свинете" /АЧС/ заради влошената обстановка. Това обяви на извънреден брифинг днес изпълнителният директор на агенцията д-р Паскал Желязков.

Той информира, че от началото на новата година е регистрирана завишена смъртност на свине от АЧС в единствения комплекс в Никола Козлево. Според д-р Желязков заразата е постъпила от фермата, от която се доставят животните, в Брестак. Доказано е, след извършени изследвания там. Допълнително АЧС е регистрирана и в село Веселиново при източнобалкански свине, които са в непосредствен контакт с дивите прасета. Другите две огнища са в малка ферма в Габровско и в два случая в Сливенско.

Областният управител на Сливен свика извънредно епизоотичната комисия заради нов случай на АЧС

Най-сериозен за разпространение на заболяването остава обаче проблемът с дивите свине, подчертават от БАБХ. При изследвани около 740 диви прасета, инфектирани с болестта са 70. Според изпълнителния директор на БАБХ предстои анализ на причините.

"Щом има инфекция в Никола Козлево, значи там има пробив", коментира д-р Желязков. Той допусна, че в свинекомплекса може да са влизали диви животни или гризачи - разпространители на заболяването. В района на фермата, която е в близост до гората, са намерени и много умрели свине, посочи той.

При отстрела на диви свине от 5 октомври м.г., когато започна ловът, ловните дружинки, за съжаление, не са спазвали мерките за сигурност. Животните не са загробвани, не са взимани проби, а вместо това те са разфасовани и раздавани по къщите, информират от БАБХ. Това става въпреки изплащаните от агенцията суми от 150 лева за умъртвено животно, припомнят от БАБХ. Това, според д-р Желязков, неминуемо е оказало влияние върху разпространението на болестта.

Изпълнителният директор подчерта, че от общо 40 000-те прасета във фермата в Брестак, унищожени ще бъдат само около 5000 - майки и нерези. Останалите около 35 000 малки прасета - сукалчета, няма да бъдат умъртвявани.

Сред предприетите от БАБХ мерки за справяне със ситуацията на първо място се предвижда забрана на движение на животните между свързаните предприятия и кланици до изясняване на точния размер на инфекцията. За целта от утре във всеки индустриален комплекс в страната ще бъде назначен ветеринарен лекар. Там ветеринарите ще осъществяват държавен контрол и ще следят за спазване на мерките за биосигурност.

Освен това, ще се съберат проби от всички умрели досега свине в тези комплекси, след аутопсия. Ще се изследват и разболелите се в момента животни за установяване на конкретното заболяване. Продължава контролът на отглежданите прасета "в задните дворове", които са основен проводник на инфекцията, подчертаха от БАБХ.

40 000 прасета ще бъдат унищожени заради Африканската чума

Мерките включват още основна дезинфекция на всички кланици - до 1-2 дни, както и на транспортните средства, превозващи животните между фермите и кланиците. Там контролът ще бъде засилен, подчертаха от БАБХ.

От началото на АЧС в страната са унищожени около 140 000 животни. С тези от Никола Козлево сега общият брой става 165 000, плюс около 5000-те прасета в Брестак, обобщиха ситуацията от БАБХ.

Последвайте канала на

Novini.bg
1300 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Hi flo

2020.01.12 | 08:00

2

Поредния фалш, но нали трябва да се изпълни програмата на колонизатора

Оцелял от "градежа" СДС -@иски българин

2020.01.09 | 20:52

1

Чумата е в Драгалевци!

Добави коментар

Водещи новини