Мухи нападат пшеницата в Добрич заради необичайно топлото време

  • 20 ноември 2019 16:01

  • 460
  • 0
Мухи нападат пшеницата в Добрич заради необичайно топлото време
© Pixabay

Необичайно топлото време тази есен предизвика масово нападение на житни мухи в масивите с пшеница в Добричка област, съобщиха експерти на среща със земеделски производители, организирана от областната дирекция "Земеделие".

В региона традиционно се отглеждат най-много площи в страната със зърнената култура, като през новата стопанска година полетата достигат 1 245 000 декара.

В много от обследваните масивите 2-3 на сто от посевите, а някъде и до 10 на сто са нападнати от житни мухи, поясни ръководителят на отдел "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните Дарина Василева.

По думите й са констатирани и отделни площи, в които до 30 на сто от растенията са нападнати от вредителя. Василева коментира, че появата на житните мухи се наблюдава в масиви, в които пшеницата е засята по-рано. В полета с есенници е установена и кафява ръжда, като на отделни места е достигнат дори прагът на икономическа вредност - поразени са пет на сто от посевите.

Боядисаха крави като зебри, за да не ги хапят мухите

Според учени от Добруджанския земеделски институт своеобразен резервоар за разпространение на заразите са т.нар. зелени площи - оставени за зелено торене по програма за екологична насоченост. Тези полета не могат да се третират с препарати и трябва бъдат изорани след средата на декември.

Професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в научната база предупреди, че, ако в близките дни температурите не паднат, заразата ще тръгне към нови площи с есенници.

Последвайте канала на

БТА
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини