Боядисаха крави като зебри, за да не ги хапят мухите

  • 16 октомври 2019 14:23

  • 1070
  • 0
Боядисаха крави като зебри, за да не ги хапят мухите
© Pixabay

Кравите в целия свят водят непрестанна борба с хапещите ги мухи, но учени може би са открили странен начин да се справят с проблема, съобщава в. "Мирър".

Досадните насекоми причиняват различни проблеми на кравите, като намаляват храненето и съня им и увеличават нивата им на стрес. Специалисти от Центъра за селскостопански изследвания в префектура Айчи, Япония, обаче изглежда са открили как да намалят дразненето, което мухите причиняват на кравите.

За целите на изследването крави били боядисани така, че да изглеждат като зебри. Била тествана хипотезата, че черно-белите ивици въздействат като спирачка за мухите, обърквайки сетивата им. Учените подбрали 6 крави, като две от тях били боядисани с черно-бели ивици, други две запазили характерния цвят на козината си, а последните две били боядисани с черни ивици, за да бъдат включени в контролна група, като целта била да се докаже, че мухите не са пропъдени от определен вид боя. Кравите били наблюдавани три дни и след това експериментът бил повторен. Колкото и да е невероятно, мухите, които кацали върху маскираните като зебри крави, били почти 2 пъти по-малко, отколкото върху другите крави. Боядисаните с черно-бели ивици крави имали също по-малко поведенчески прояви, свързани с пропъждане на мухи.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.

Последвайте канала на

БТА
1070 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини