От Националната федерация на ловците на трюфели с позиция относно готвена наредба

  • 18 ноември 2019 14:55

  • 2525
  • 1
От Националната федерация на ловците на трюфели с позиция относно готвена наредба
© Булфото (архив)

От Националната федерация на ловците на трюфели в България изпратиха своя официална позиция до Novini.bg във връзка с изготвянето на наредба за трюфелите, което трябва да приключи до края на ноември.

В петък, по време на парламентарния контрол, министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри заяви, че "мотивите за създаването на този нормативен документ са опустушаването на естествените находища на ценната гъба у нас чрез неправилното ѝ изваждане от събирачи". Ето какво пише в позицията на Националната федерация на ловците на трюфели, която публикуваме без редакторска намеса:

Десислава Танева: Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края на ноември

"Националната федерация на ловците на трюфели в България е създадена по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Основните цели на организацията е защита на интересите на ловците на трюфели и опазване на находищата на дивия трюфел в България.

Ловът на трюфели в страната се развива вече повече от 10 години при липса на нормативна уредба, което води до хаос и израждане на взаимоотношенията в бранша. В страната работят над 20 000 ловци на трюфели в условия на самоправство и корупция. Ние и други неправителствени сдружения в бранша отдавна поставяме остро въпроса за създаване на нормативна уредба, която да урегулира изцяло взаимоотношенията и да осигури опазването на трюфеловите находища. Браншът осигурява трюфели за износ, остойностени в европейски цени ежегодно за над 100 млн евро. Същевременно дейността се развива изцяло в сивия сектор и хаотично без намеса на държавата.

За съжаление години наред Министерството на земеделието, храните и горите, като стопанин на 75% от горските територии и Изпълнителна дирекция по горите като координатор на отношенията във всички гори, нехаят и не обръщат внимание на наложилия се произвол при ползване и стопанисване на изключително богатите и ценни трюфелови находища.

В медии прочетохме, че на въпрос на депутат в Народното събрание, Министъра на Земеделието, храните и горите, г-жа Танева е отговорила, че до края на месец ноември „ще бъдат предложени текстове, които уреждат и добива на трюфели“ към изготвяната в момента Наредба за ползване в държавни и общински гори.

Ако това се осъществи по този начин ще бъде поредния неудачен и прибързан ход на Министерството, което според нас ще донесе още по големи грижи в бранша.

Откриха нов вид черен трюфел у нас и в Гърция

Основните причини са следните:

Наредбата, като поднорматив на Закона за горите трябва да спазва философията на Закона, а предложенията, които ние смятаме, че трябва да влезнат в бъдещ норматив(Закон), в някои отношения концептуално влизат в противоречие с текстове от ЗГ

Наредбата урежда взаимоотношения само в държавни и общински гори, като по този начин изпуска над 10% от горските територии извън полезрението на Закона.

В една наредба не се допуска нормативно да се вписват наказателни разпоредби, без което всички текстове ще са беззъби и няма с нищо да допринесат за опазване на трюфеловите находища.

В комисията, която създава посочената наредба няма нито едно заинтересовано лице и нито един експерт, който да е запознат с проблемите на бранша, което от своя страна предполага какви текстове ще се изпишат.

Спецификата на лова на трюфели и конкретната технология по неговото издирване и събиране го отделя коренно от другите събирателни дейности в горите.

За четвърта година Угърчин става столица на трюфелите

Нуждата от опазване, спазване на технология и специфичен ред, ползването на помощник (куче), сроковете за ловуване, високия обществен интерес, социалния отзвук, голямата материална заинтересованост, не могат да намерят своето място в посочената наредба.

Редът на квалификация на ловците на трюфели, организацията в неправителствени сдружения за по добра субординация с държавните органи, организирането и въвеждането на ред и отчетност на изкупвателните пунктове също нямат място в такава наредба".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2525 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sega

2019.11.18 | 17:47

1

сега като се намеси държавата всичко ще тръгне по мед и масло. само корупция ще създадат и само за наши хора. останалите да се ровят като прасета в земята.

Добави коментар

Водещи новини