Десислава Танева: Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края на ноември

  • 13 ноември 2019 15:47

  • 2019
  • 2
Десислава Танева: Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края на ноември
© Булфото (архив)

Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края на ноември. Това каза по време на изслушването си в Земеделска комисия ресорният министър Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Тя отговори на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Александър Сабанов.

„Има действаща работна група за промяна в наредбата, която урежда регулацията за добива на недървесни горски продукти, в която ще бъдат предложени текстове, които уреждат и добива на трюфели. На практика тази дейност в момента е извън всякаква регулация“, обясни Танева.

Защо трюфелите са толкова скъпи?

Мотивите за създаването на този нормативен документ са опустушаването на естествените находища на ценната гъба у нас чрез неправилното ѝ изваждане от събирачи.

В законопроекта за трюфели са изброени видовете, които се срещат в нашите гори. За всеки вид е определен срок, в който гъбите могат да се събират след получаване на разрешителен документ. Разрешителното се издава след заплащане на такса към Изпълнителната агенция по горите и след представяне на удостоверение за правоспособност, издадено от съсловна организация, която организира обучителни курсове.

Събирането на трюфели извън посочените периоди ще се санкционира с 1000 до 5000 лв., а при повторно нарушение от 5000 до 10 000 лв. 

Българин е глобен с 18 600 лв. за незаконен износ на трюфели от Турция

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2019 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
zakona de

2019.11.15 | 22:10

2

kade tova v zakon go pishe che da ne se berat gabi muhomorki naprimer

степан

2019.11.13 | 18:38

1

Това ми е най малкият дерт да ви имам проблемите.

Добави коментар

Водещи новини