България иска по-висок процент обвързана подкрепа в новата Обща селскостопанска политика

  • 23 септември 2019 09:00

  • 594
  • 3
България иска по-висок процент обвързана подкрепа в новата Обща селскостопанска политика
© МЗХГ

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри се срещна с френския си колега Дидие Гийом в рамките на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие в град Хелзинки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Министър Танева заяви, че за България най-важната тема е бюджетът по обвързаната подкрепа в Реформата на Общата селскостопанска политика 2021-2027г. Страната ни настоява за осигуряването на адекватни нива на обвързана подкрепа.

"За да запазим настоящата подкрепа към фермерите, трябва да се даде възможност на държавите да прилагат схемата на нива от 18%+2% за протеинови култури, при условие, че няма да може да продължим преходната национална помощ, както предвижда предложението на ЕК”, посочи българският министър.

Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри запозна френския си колега с анализ на Института по аграрна икономика за прилагането на обвързаната подкрепа в периода 2015 - 2019 г. ,,Той показва, че нямаме изкривяване през последните 5 г. и подкрепата е насочена към малките и средни земеделски стопани”, отбеляза Танева. Тя изтъкна, че България и Франция винаги имат единомислие по важните теми.

По време на срещата двамата министри обсъдиха и търговското споразумение Меркосур. Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри коментира, че документът ще се отрази негативно на пчеларите в България.

"Отчитайки интересите на евентуалните засегнати сектори, България не би могла да подкрепи изцяло ратифицирането на търговското споразумение в частта, касаеща селскостопанските стоки. Споделям притесненията на бранша”, допълни Танева.

От своя страна министър Гийом заяви, че Франция също не приема в този вид търговското споразумение.

Дидие Гийом посочи, че Франция настоява за приемане на законодателство за етикетиране на продуктите с посочена страна на произход. От своя страна българският министър заяви, че в България предстои промяна на законодателството в областта на храните и темата ще бъде предложена по време на обсъждането.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
594 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
аванти попули

2019.09.24 | 13:27

3

Така както е караме с нашите "приятели" - ЕС никога няма да имаме развито селско стопанство и икономика с две думи сме "бита карта"...

степан

2019.09.23 | 12:34

2

Повече земеделски туризъм и къща до къща за гости.

2019.09.23 | 09:22

1

РЕСОРЪТ ЗЕМЕДЕЛИЕ БЕ ОТНЕТ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НЕ ПРАВИ ДАЛАВЕРИ

Добави коментар

Водещи новини