Недоволни от ограничителните мерки заради чумата в Смолянско заплашват с протести

Кметове на населени места, представители на горски кооперации, лесовъди и дървопреработващи фирми в Смолянска област заплашват с организиране на протести, гражданско неподчинение, блокади на пътища заради наложените ограничителни мерки във връзка със случаите на африканска чума по дивите прасета.

Петицията на протестиращите кметове и представители на дърводобивния сектор в планинския район бе внесена на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия. Недоволството на кметове, горовладелски кооперации и дървопреработващи фирми е предизвикано от забраната за достъп до трите инфектирани зони в областта, което включва и невъзможност за дърводобив в обширни територии.

Над 400 са закланите в областта свине, отглеждани в обекти тип "заден двор", бе отчетено на заседанието на Епизоотичната комисия. Областната администрация приема до днес заявления на стопаните на унищожените животни за изплащане на обезщетения за дезинфекция на обектите.

Отстреляни и загробени са 49 глигана в Държавно ловно стопанство "Извора" край Девин, в което е регистрирано второто огнище на АЧС в областта, съобщиха от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян. В предоставените ловностопански райони в областта са отстреляни 72 диви свине от ловните сдружения.

Внесената протестна петиция е подписана от близо 50 кметове, представители на кооперации и фирми от община Смолян, които се опасяват от възможно налагане на ограниченията за достъп и върху други райони.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет