Експерт от БАБХ обясни кога се проявява африканската чума

  • 27 август 2019 10:23

  • 760
  • 3
Експерт от БАБХ обясни кога се проявява африканската чума
© Pixabay

Стопаните, които умъртвиха доброволно прасетата си, ще получат по 300 лева. Очаква се изплащането на парите да започне след 1 септември. Продължава умъртвяването и загробването на прасетата в свинекомплекса в село Караманово, Русенско. До края на седмицата то трябва да приключи.

На територията на областта до момента са евтаназирани 72 хиляди прасета. Индустриалната ферма в Голямо Враново продължава съпротивата си срещу заповедта за евтаназията на всички 28 хиляди животни там. Според директора на свинекомплекса Вихрен Димитров от месец насам там няма заболели животни и случаят е различен от другите засегнати ферми.

Свинекомплексът в село Голямо Враново, където до момента са унищожени 12 хиляди животни, трябва да продължи да изпълнява заповедта на БАБХ и да евтаназира свинете, защото тя не е отменена.

Доктор Георги Чобанов от Българската агенция за безопасност на храните коментира, че заболяването не се проявява при всички свине, но това се случва поетапно. Той даде пример със случаите по дивите свине в Русенска област, където се появяват нови диви свине, които се оказва, че са заразени.

„Законодателството е категорично ясно. Всяка една ферма, в която е констатирано заболяването, се счита за инфектирана, и по този начин трябва да бъде ликвидирано огнището, което включва всички налични животни“, заяви доктор Георги Чобанов от БАБХ.

Десислава Станева
760 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
никой ли не прочете заглавието,

2019.08.27 | 12:22

3

само дрънкате и плюете... АФГАНИСТАНСКА чума !!!

герб

2019.08.27 | 11:30

2

герб - грабим европа, рушим българия.

егати

2019.08.27 | 11:30

1

егати долните гробари, избиха всички животни в страната.

Добави коментар

Водещи новини