Извънредно заседание на епиозоотичната комисия в Плевен заради чумата по свинете

  • 10 юли 2019 10:33

  • 445
  • 0
Извънредно заседание на епиозоотичната комисия в Плевен заради чумата по свинете
© Pixabay

В Плевен се свиква заседание на областната епизоотична комисия във връзка с бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в областта. Това съобщи за БТА областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Комисията се събира утре, от 15.00 часа, за да предприеме мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Комисията ще предприеме от понеделник информационна кампания във всички селища на областта във връзка със заболяването.

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди нови шест огнища на Африканска чума при домашните свине в област Плевен - в лични стопанства в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала.
Областният управител посочи, че днес в село Брест ще бъде приложена евтаназия на около 200 прасета в лични стопанства. Досега в областта са умъртвени по хуманен начин 54 прасета в предишните огнища на заболяването.

По думите на Петров е засилено полицейското присъствие по пътищата - изграждат се КПП на републиканските, общинските и по-важните селски пътища за предотвратяване на транспортирането на прасета. Досега няма потвърден случай на превозване на животни, каза Петров.

Създадени са зони на рестрикция - 3 км - предпазна, и наблюдавана зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен: общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим.

Последвайте канала на

Novini.bg
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини