Зам.-министър д-р Янко Иванов: България ще приложи регламент за етикетирането на планински продукти със специална наредба

  • 11 април 2019 15:40

  • 264
  • 0
Зам.-министър д-р Янко Иванов: България ще приложи регламент за етикетирането на планински продукти със специална наредба
© МЗХГ

България ще приложи регламент за етикетирането на планински продукти със специална наредба. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Смолян, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Той уточни, че  за да ползват етикет за планински продукт фермерите трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър. Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“, предложен за обществено обсъждане.

„Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони“, поясни зам.-министър Иванов.

Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.

Контролът върху употребата на термина „планински продукт“ се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини